
Naast een MRI en een ruggenprik kan een neuroloog ook nog ander onderzoek doen om te weten of iemand MS heeft. Soms doet hij dit als hij twijfelt of het om multiple sclerose gaat. Dit kan een enkele keer nodig zijn als de MRI en de ruggenprik geen duidelijke uitslag geven.
Welke andere onderzoeken zijn er?
Een VEP-onderzoek om MS te vinden
Wat is een VEP?
Een VEP is de afkorting van de Engelse woorden Visually Evoked Potentials. Dit betekent zoiets als: visuele reacties uitlokken.
Hoe werkt dat?
Met dit onderzoek kijken ze naar je oogzenuw, het draadje tussen je ogen en je hersenen. Deze zorgt er voor dat alles wat jij ziet met signaaltjes bij je hersenen terechtkomt. Als je oogzenuw niet goed werkt, komen de signaaltjes vanuit je ogen niet of niet goed aan in je hersens. Met een VEP-onderzoek kunnen ze meten hoe goed de signalen werken.
Met een VEP kunnen ze zien of je misschien een oogzenuwontsteking hebt. Dit komt best vaak voor bij MS.
Het onderzoek
Voor een VEP-onderzoek krijg je vijf plakkertjes op je hoofd. Daaraan zitten draden (elektroden) die naar een computer lopen. Zo kunnen ze de signalen van je ogen naar je hersenen meten. Je kijkt dan naar een beeldscherm waarop je zwarte en witte blokjes ziet die bewegen. Ook krijg je een soort lichtflitsen te zien. Dit kan allemaal geen kwaad en doet geen pijn. De dokter kan dan meten of jouw hersenen de signaaltjes van de oogzenuw goed ontvangen, of dat er misschien een ontsteking is.
Hoe kan je MS zien met een SSEP?
Wat is een SSEP?
SSEP staat voor Somato Sensory Evoked Potential. Dit betekent ongeveer: een signaal van gevoel uitlokken.
Met elektrische prikkels meten ze hoe goed je zenuwen werken: hoe snel je hersenen op signalen reageren. De neuroloog kan met dit onderzoek zien of er in je ruggenmerg of hersenen iets fout gaat met het verwerken van de signalen. Er kan een vertraging zijn in de zenuwen of een signaal komt zelfs helemaal niet door.
Hoe werkt dat?
De zenuwen worden expres geprikkeld met kleine stroomstootjes bij je pols of enkel. Ze plakken daarvoor een klein metalen stickertje op je huid. Deze zit met draden vast aan het apparaat dat de schokjes geeft. Deze stroompjes gaan via je zenuwen naar je hersens. Onderweg worden de signaaltjes op een paar plaatsen gemeten. Daardoor kunnen ze zien of de zenuw het stroompje goed doorgeeft.
Om te kunnen zien of het signaal goed in de hersenen aan komt, worden er ook een paar elektroden op je hoofdhuid geplakt.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek lig je op een bed of zit je in een stoel. De schokjes kunnen een beetje gek voelen, maar doen geen pijn en het kan geen kwaad. De signalen worden door de computer in een grafiek gezet. Als het klaar is halen ze de stickers van je enkels en je hoofd en kun je weer naar huis. De neuroloog zal later vertellen wat de uitslag is.
Een MEP doen om te kijken of je MS hebt
Wat is een MEP?
MEP is de afkorting van Magnetic Evoked Potential. In het Nederlands is dat zoiets als: met behulp van magneten kijken of de signalen uit je hersens goed bij de spieren aankomen. Die reactie gaat via de zenuwen en die werken bij MS soms niet goed.
Hoe werkt dat?
De arts onderzoekt hoe je onderarm, knieholte, rug, nek of hoofd reageren op hele kleine elektrische schokjes. De laborant plakt daarom met een speciale crème of pleisters zilveren plaatjes op de spieren die bekeken moeten worden. Bijvoorbeeld op je handen of benen. Die plaatjes hebben elektrodes, kleine magneetjes eigenlijk. Deze zijn verbonden met draadjes die kunnen meten wat er gebeurt.
Het onderzoek
Tijdens het onderzoek lig je op een bed. Het geeft een beetje gek gevoel, omdat je armen en benen dan ineens een beweginkje maken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Als je klaar bent, haalt de laborant de elektrodes weer van je huid en kun je naar huis. De uitslag krijg je later van de arts.
Dit vind je misschien ook interessant...
Laatste nieuws
Onzichtbare klachten
Hier leggen we uit wat onzichtbare klachten zijn en hoe het is om hier last…