Een MRI is een afkorting uit het Engels: Magnetic Resonance Imaging. In het Nederlands betekent het zoiets als: foto’s maken van de binnenkant van je lichaam met een hele sterke magneet. 

Hoe werkt dat?

Een MRI-apparaat is een soort tunnel. Je ligt op een smalle bank die ze in en uit de tunnel kunnen schuiven. Het apparaat is aan de voor- en achterkant open. Binnen is er licht, dus je bent niet in het donker. Het maken van de foto’s, de MRI-scan, geeft veel herrie. Als je dat wilt, zetten ze de radio aan zodat je de geluiden minder hard hoort.

Het onderzoek

MRI

Als je in de tunnel ligt, moet je heel stil blijven liggen. Zo kunnen ze goede foto’s maken. Het enige dat je merkt, zijn de harde geluiden die uit het apparaat komen. Verder voel of zie je niks raars.

Soms krijg je een prik met een infuus. Daarmee geven ze contrastvloeistof. Hiermee kunnen ze nog beter in je lichaam kijken. Zo zien ze op de foto’s nóg beter de plekjes waar ze naar moeten kijken.

Geen metalen ritsen!

Omdat de MRI met magneten werkt, mag je geen kleren of sieraden aan met metalen delen. Bijvoorbeeld een broek met een metalen rits zoals in je spijkerbroek: hiermee mag je niet de MRI in. De gesp van een riem, je favoriete armband, je oorbellen of horloge kun je ook niet dragen tijdens een MRI-scan.

Lees hier een verhaal van Beer over de MRI-scan.

Hier vertelt neuroloog Gerald Hengstman méér over de MRI.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top