Als na de MRI niet helemaal zeker is of je MS hebt, dan kan een neuroloog nog een ruggenprik doen. Dit wordt ook wel een lumbaalpunctie genoemd.

Hoe werkt dat?

Rond je hersenen en ruggenmerg zit vocht waarmee een dokter kan onderzoeken of je MS hebt. Bij een ruggenprik wordt via je rug een beetje van dat vocht weggehaald. De arts prikt tussen twee wervels op je rug: daarom heet het een ruggenprik. Het vocht wordt in het laboratorium bekeken om te zien of er speciale eiwitten in zitten die bij MS horen. 

Het onderzoek

Na de ruggenprikTijdens de ruggenprik lig je op je zij, of zit je voorover gebogen op bed. Als je dan je rug zo krom mogelijk maakt, kan de arts het beste zien waar hij of zij moet prikken. De plek wordt schoongemaakt en dan wordt heel voorzichtig wat vocht uit je rug ‘gezogen’ via de dunne naald. Daarna is het klaar en kan er een pleister op. Je moet nog wel even op bed blijven liggen, dan kan je lichaam even bijkomen. Ook kan de arts of verpleegkundige in de gaten houden of je er niet naar van wordt.

Bijwerkingen

Meestal krijg je van de ruggenprik geen bijwerkingen. Sommige mensen krijgen hoofdpijn of worden een beetje duizelig of misselijk. Dat komt omdat er wat vocht is weggehaald. Dit kan tot 2 weken na het onderzoek gebeuren en is niet gevaarlijk. Houd dan een paar dagen bedrust en drink veel water.

Na de prik blijf je in het ziekenhuis even op bed liggen en daarna mag je weer naar huis. Omdat je na het onderzoek last kunt krijgen van hoofdpijn of misselijkheid, is het verstandig om iemand te vragen je naar huis te brengen.

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top