Als je MS hebt, kun je problemen krijgen met je evenwicht. Evenwicht zorgt er normaal gesproken voor dat je niet omvalt en dat je bijvoorbeeld over een rechte lijn kunt lopen of op één been kunt staan. Ook kunnen mensen met MS zich duizelig voelen.

Wat merk je van evenwichtsproblemen?

Als je evenwicht verandert, kun je gaan wankelen: dan ben je uit balans. Je staat wiebelig op je benen. Het kan dan gebeuren dat je ergens tegenaan botst of dat je bijna valt. Als je je duizelig voelt, heb je een licht en draaierig gevoel in je hoofd, waardoor je even wilt zitten. Net als bij andere klachten kan dit verschillen per persoon en per dag.

Hoe komt dat nou?

Je hersenen werken als een computer die opdrachten geeft aan je lijf. Evenwicht hebben, en dus niet omvallen of tegen iets aan botsen, is ook een opdracht van je hersenen. Omdat MS de opdrachten in je hersenen in de war schopt, kan dat dus ook problemen met je evenwicht geven.

Als je heel moe bent, stijve benen hebt of koorts, dan kunnen de problemen met je balans (tijdelijk) wat erger worden.

Kun je er zelf wat aan doen?

Je kunt oefeningen doen om je evenwicht wat beter te maken, waardoor je bijvoorbeeld weer even op één been kunt staan zonder de muur vast te houden. Een fysiotherapeut heeft nog veel meer oefeningen die je kunnen helpen.

Als het lopen ingewikkelder wordt omdat je wiebelig op je benen staat, kun je ook een hulpmiddel gebruiken, zoals een stok. De fysiotherapeut kent alle hulpmiddelen en kan je daarbij helpen.

Als je niet zo’n goed evenwicht meer hebt, is het moeilijk om tijdens het lopen ook nog andere dingen te doen, zoals een appel eten of kletsen met iemand. Het kan dan helpen om alleen maar bezig te zijn met het lopen zelf, want dat is dan al moeilijk genoeg.

Wil je meer lezen over hulpmiddelen? Klik hier.

Welke behandelingen zijn er?

Meestal worden deze klachten minder erg als je medicijnen gebruikt die je ook helpen bij reisziekte, zeeziekte en wagenziekte. Ga naar je arts als de duizeligheid te vervelend is of te lang duurt. In zware gevallen kan een prednisonkuur nodig zijn

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top