Veel mensen met MS hebben gevoelsstoornissen. Dat is een stoornis waar je aan de buitenkant niets van ziet, maar waar je als MS-patiënt veel last van kunt hebben. Welke gevoelsstoornissen er zijn en wat je eraan kunt doen lees je hier.

Welke gevoelsstoornissen komen vaak voor?

  • Doof gevoel: je hebt bijvoorbeeld minder gevoel in je handen of het ene been voelt anders dan het andere. Ook kan het lijken alsof je been slaapt. Dit dove gevoel kan ervoor zorgen dat je je hand of been minder goed kunt gebruiken.
  • Brandende of tintelende pijn, vooral in je benen of voeten.
  • Jeuk: zowel aan één kant van je lijf als aan allebei de kanten (bijvoorbeeld aan je linker- en rechterbeen).
  • Een soort elektrische schok langs je rug, armen of benen als je vooroverbuigt.
  • Een sterke druk op je borstkas, alsof er een band omheen zit. Soms doet het ook pijn.

Sommige mensen hebben meerdere gevoelsstoornissen tegelijk: ze hebben bijvoorbeeld jeuk met een brandend of tintelend gevoel.

Gevolgen

Gevoelsstoornissen kunnen veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Als je pijn hebt, kun je minder doen en je wordt er moe van. Ook kan het lastig zijn om te slapen met pijn. Als je veel jeukt hebt en krabt, kunnen er wondjes ontstaan. Dat kun je dus beter niet doen.

Heb je last van een doof gevoel? Dan kan het zijn dat je niet zo goed kunt lopen, schrijven of koken. Als het dove gevoel in je gezicht zit, moet je oppassen dat je tijdens het eten niet op je tong, lip of binnenkant van je wang bijt zonder dat je het doorhebt.

Behandeling en wat je zelf kunt doen

Wat kan helpen tegen de pijn in vermoeide spieren is fysiotherapie. Je doet dan oefeningen om je spieren sterker te maken. Ook oefeningen waar je ontspannen van raakt en ademhalingsoefeningen helpen bij veel mensen. Pijnstillers, zoals paracetamol, helpen meestal niet.

Het helpt vaak om toch nog leuke dingen te blijven doen. Kijk naar wat je nog wel kunt doen, ook al zijn het kleine dingen. Probeer positief te blijven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je nooit verdrietig of boos mag zijn. Dat hoort er ook bij.

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top