Waarom ligt m’n vader zo vaak op de bank te slapen?muisopbank_2

Veel mensen met MS zijn sneller moe dan andere mensen. Niet alleen als ze veel te veel gedaan hebben, maar soms ook als ze niets hebben uitgevoerd.

Als je moe bent is het natuurlijk goed om even te rusten. Mensen met MS moeten veel vaker rusten dan anderen, zelfs als ze niet zo moe zijn. Op die manier kunnen ze ervoor proberen te zorgen dat de MS niet erger wordt.

 

Kun je invalide worden van MS?

Soms wel, maar meestal niet. Als je MS hebt kan het zijn dat je moeite hebt met lopen en staan. Dat kan een klein beetje zijn zodat je alleen wat sneller moe bent als je een stuk gelopen hebt, maar het kan ook zo erg zijn dat je een tijdje helemaal niet meer kan lopen.

Bij veel mensen met MS gaat het gelukkig na een paar weken weer beter zodat de stok en de rolstoel weer naar de zolder kunnen. De meeste mensen hebben gelukkig helemaal geen rolstoel nodig!

Voorbeeld: Als je benen heel erg zwaar voelen kom je niet zo snel vooruit.
Probeer maar eens te rennen om de bus te halen met je voeten in een paar heeele grote rubberen laarzen die tot het randje vol zitten met zand.

 

Waarom laat mijn moeder zo vaak iets vallen?

Net zoals je benen slap kunnen worden, kun je ook minder kracht en gevoel in je handen krijgen. Soms gaan je vingers tintelen alsof je net uit de sneeuw komt. Het is dan heel moeilijk om een theekopje goed vast te houden en zelfs een klein potloodje kan zó uit je vingers glippen.

Voorbeeld 1:

Wat je niet kunt met tintelende of slappe vingers voel je het beste als je probeert je veters te strikken als je afwashandschoenen aanhebt. En kijk eens of het jou lukt om met wollen wanten aan een blaadje papier in je printer te stoppen? En kun jij een brief typen, misschien wel voor het prikbord van MSkids, met lijm tussen je vingers? Pas op, niet knoeien op je toetsenbord.

Voorbeeld 2:

Hoe zou het zijn als je helemáál geen gevoel hebt in een vinger of zo?
Probeer het volgende maar eens:
Houd een wijsvinger van jezelf tegen die van iemand anders en strijk dan met je duim en wijsvinger van je andere hand over allebei die vingers. Het lijkt dan alsof je een dode vinger hebt. Best eng.
Kun jij je nu voorstellen dat je voorzichtig moet zijn met heet water als je in sommige delen van je lichaam geen gevoel hebt?

 

Kun je blind worden door MS?

Veel mensen met MS kunnen gewoon zien, sommigen zien een beetje wazig of ze zien maar met één oog. Dat mensen helemaal blind worden door MS komt bijna nooit voor.

 

Voorbeeld: Hoe zou het zijn om wazig te zien?
Smeer maar eens een klodder vaseline op een oude bril en probeer dan of jij met die bril op je neus, de krant kunt lezen.

 

 

Kun je duizelig worden door MS?

MS kan hele rare dingen met je doen. Sommige mensen krijgen problemen met hun evenwicht. Ze kunnen dan af en toe heel erg duizelig worden.

Hoe evenwichtsstoornissen voelen, weet je vast nog wel van vroeger, van het eindeloos rondjes om je eigen as draaien tot je er duizelig en misselijk van werd. Bij iemand met MS die last heeft van zijn evenwicht, duurt dat gevoel alleen geen vijf minuten maar soms wel vijf weken of zo.

Meer weten? Ga verder naar Hoe zit dat.

Eerder gepubliceerd op MSkidsweb: 29 maart 2017

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *