Loopproblemen

Als je MS hebt, kan het soms lastig zijn om te lopen. Dat kan door van alles komen. Bijvoorbeeld door problemen met je evenwicht. Maar ook door een doof of zwak gevoel in je benen, of door spasmen. Hier lees je wat voor loopproblemen je allemaal kunt hebben, wat dat betekent in het dagelijks leven en wat je eraan kunt doen.

Welke problemen met lopen zijn er?

  • Spasticiteit: je heupen of knieën buigen zonder dat je dit wil naar je borst toe of je benen blijven juist helemaal gestrekt. Hierdoor wordt lopen heel lastig.
  • Balans: als je last hebt van je evenwicht lijkt het vaak net alsof je dronken bent als je loopt. Je kunt niet meer goed in een rechte lijn lopen.
  • Doof gevoel: sommige mensen met MS hebben zo’n doof gevoel in hun voeten, dat ze de vloer niet voelen of niet weten waar hun voeten zijn.
  • Vermoeidheid: als de vermoeidheid erger wordt, wordt het ook steeds moeilijker om te lopen.
  • Zwakte: je beenspieren voelen zwak waardoor je niet meer ‘normaal’ kunt lopen. Hierdoor kun je pijn krijgen, waardoor je nog slechter gaat lopen.

Wat zijn de gevolgen?

Als je problemen hebt met lopen, dan heb je meer kans dat je valt. Maar liefst 50% tot 70% van de mensen met MS valt soms. Ongeveer 30% van de MS-patiënten valt meerdere keren, waarbij ze ook gewond raken. Dat gebeurt meestal gewoon in en rondom huis, bijvoorbeeld tijdens:

  • het douchen,
  • in bad gaan,
  • het koken, of
  • op plekken waar het heel druk is.

Omdat het een tijdje duurt voordat iemand na een val herstelt, kunnen de loopproblemen ook weer verergeren waardoor je er dubbel last van hebt.

Welke behandelingen zijn er?

Bij loopproblemen kunnen fysiotherapie, strekoefeningen en het gebruik van hulpmiddelen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een wandelstok of een rolstoel. Als het na een tijdje dan weer beter gaat, kun je weer zonder deze hulpmiddelen bewegen. Soms helpt medicatie tegen spasmes en vermoeidheid.

Wat kan je zelf doen?

Als je last hebt van loopproblemen, dan is het slim om contact op de nemen met de arts die jou behandelt. Het is belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat je valt. Daarom kun je beter schoenen dragen zonder hak, goed opletten waar je loopt en je huis veilig maken. Zorg dat er geen dingen in de weg staan, stop snoeren en draden weg en leg geen losse kleden neer.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top