Oogklachten komen vaak voor bij multiple sclerose. Van de 10 mensen met MS krijgen er 7 last van hun ogen. Gelukkig gaan de klachten meestal ook weer over. Hier lees je wat voor gevolgen dat heeft en wat je eraan kunt doen.

Welke oogproblemen komen het meeste voor?

Ontsteking van de oogzenuw

Een van de eerste dingen waar je last van kunt krijgen als je MS hebt, is een ontsteking van je oogzenuw. Vaak heb je dan een paar dagen last van pijn in en achter je oog. Als je je oog beweegt, wordt de pijn erger. Ook kan het zeer doen als je je oog aanraakt.

Door de ontsteking kun je ook troebel gaan zien. Soms zie je in het midden heel wazig en daaromheen juist scherp. Of je ziet kleuren dof en vaal. Sommige mensen zien lichtflitsen als ze hun ogen bewegen.

Meestal verdwijnen deze klachten na 6 tot 8 weken.

Dubbelzien

Je oog kan bij dubbelzien niet goed scherpstellen. Meestal is ook deze klacht tijdelijk en gaat het vanzelf over. Als het dubbelzien blijft, dan moeten de hersenen aanleren om zich aan te passen, zodat je toch weer scherp ziet. Een revalidatiearts kan daarbij helpen.

Oogsiddering

Bij oogsiddering beweegt je oog heel snel van links naar rechts of van boven naar beneden. Je hebt er geen controle over. Het kan zijn dat je opeens twee beelden boven of naast elkaar ziet en dat een van de beelden op en neer gaat. Daar kun je duizelig en misselijk van worden.

Anders dan bij de ontsteking en het dubbelzien, blijft deze klacht vaak.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen zijn voor iedereen weer anders. De een heeft nauwelijks last van oogproblemen, terwijl de ander moeite krijgt met bijvoorbeeld fietsen, autorijden of lezen. Sommige mensen worden angstig als ze minder goed kunnen zien. Of ze vinden het moeilijk dat ze geen controle hebben over de situatie en krijgen minder zelfvertrouwen.

Welke behandelingen en hulpmiddelen zijn er?

Ontsteking van de oogzenuw

Een behandeling met steroïden (speciale hormonen) kan helpen om sneller te herstellen van de pijn en het troebel zien. Je overlegt dit met je arts.

Dubbelzien

Ook hier kan een kuur met steroïden helpen. Wat je verder kunt doen is af en toe een ooglap dragen voor één van je ogen. Bijvoorbeeld als je een boek leest of tv kijkt. Daardoor zie je maar 1 beeld in plaats van 2. Je kunt een ooglap beter niet te vaak dragen, omdat je hersenen dan niet leren om zich aan te passen.

Een bril met speciale lenzen kan helpen om de twee beelden bij elkaar te brengen. Hiervoor kun je naar een oogmeetkundige gaan.

Oogsiddering

Heel soms kan clonazepam (een medicijn tegen spasmen) helpen, maar meestal helpen medicijnen niet echt bij oogsiddering. Ook hier kan een bril met speciale lenzen de klachten verminderen.

Welke hulpmiddelen zijn er?

Voor mensen die slecht zien bestaan veel hulpmiddelen, zoals de bril met speciale lenzen. Ook bestaan er gekleurde brillenzen die fel licht filteren, waardoor je minder last hebt van je ogen. Vergrootglazen en speciaal aangepaste computerschermen kunnen helpen om makkelijker te lezen. Je kunt hiervoor naar een specialist in het ziekenhuis.

Wat kun je zelf doen?

Leesproblemen kun je soms oplossen met een sterkere bril of door het boek dichter bij je ogen te houden. Sterker licht en licht dat je op je boek laat schijnen, helpt ook.

Als je een e-reader hebt, kun je bij de instellingen de letters groter maken. Lukt lezen echt niet? Dan kun je ook kiezen voor een luisterboek. Dan leest iemand het boek aan je voor en hoef je je ogen niet te gebruiken.

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top