Bijna iedereen met MS heeft problemen met plassen, maar de een heeft hier meer last van dan de ander. Hier lees je welke blaasproblemen er zijn, waar ze vandaan komen, wat de gevolgen kunnen zijn en wat je eraan kunt (laten) doen.

Welke plasproblemen zijn er?

  • Heel nodig moeten plassen en het niet op kunnen houden. Je moet onmiddellijk naar de wc.
  • Na het plassen heb je het gevoel dat je nog niet helemaal klaar bent. Het is moeilijker geworden om te plassen en je plast niet meer zomaar met een flinke straal.
  • Je moet heel nodig plassen en als je dan op de wc zit, komt je plas maar niet. Je moet vaak plassen en dan plas je steeds maar een klein beetje.
  • ’s Nachts moet je plassen of plas je per ongeluk in bed.
  • Soms heb je ineens een natte broek.
  • Je hebt (best vaak) een blaasontsteking.

Als je met deze blaasproblemen te maken hebt, kun je lastige momenten ervaren. Soms kun je je zorgen maken over het op tijd vinden van een wc, als je op een plek bent die je niet kent.

Hoe komt dat nou?

Eigenlijk is je blaas een spier die je plas kan vasthouden en loslaten. Je hersenen geven de opdracht om dit te doen. Normaal gesproken luistert je blaas naar die opdracht, maar door MS komt de opdracht niet of te laat aan. Daardoor plas je soms als je het niet wilt en lukt het soms niet om te plassen als je het wél wilt.

Wat kan er dan gebeuren?

Je kan hier bijvoorbeeld een blaasontsteking van krijgen en door die ontsteking koorts. Daarmee moet je naar de dokter. Je moet als je MS hebt oppassen met koorts. Koorts kan de klachten van MS namelijk erger maken.

Drink genoeg

Om niet zo vaak te hoeven plassen, ga je misschien minder drinken. Toch moet je wel genoeg blijven drinken, want daardoor blijft je blaas schoon en krijg je minder snel een blaasontsteking.

Genoeg drinken is ook belangrijk voor je darmen. Ze raken dan minder snel verstopt. Volle darmen drukken tegen je blaas aan. Dat wil je liever niet, want dan krijg je weer meer problemen met plassen.

Praat over plassen

Problemen met plassen zijn echt vervelend. Ze kunnen ervoor zorgen dat je er de hele dag mee bezig bent en dat is helemaal niet leuk. Het is daarom belangrijk om hierover te praten, bijvoorbeeld met een familielid, vrienden, een dokter of een MS-verpleegkundige.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top