Eén van de klachten die het meest voorkomt bij MS is vermoeidheid. Zo’n 95% van de mensen met MS heeft er weleens last van en 66% is zelfs dagelijks vermoeid. Hier lees je welke vermoeidheidsklachten veel voorkomen, wat gevolgen kunnen zijn en wat je eraan kunt doen.

Welke problemen komen veel voor?

Mensen met MS zijn niet zomaar een beetje moe. De vermoeidheid is vaak erger dan bij gezonde mensen en duurt ook langer. De vermoeidheidsklachten zijn heel verschillend. Het kan zijn dat je energie overdag opeens weg is en je de rest van de dag weinig meer kunt. Soms ben je al moe als je wakker wordt en op een andere dag valt het weer mee.

Wat zijn de gevolgen?

Vermoeidheid is voor een buitenstaander niet goed te zien. Daardoor begrijpen anderen vaak niet dat je je uitgeput voelt. Je kunt bijvoorbeeld niet lang wandelen of fietsen of je hebt moeite om je te concentreren. Het herstel kan een paar uur duren, maar ook een hele dag of nog langer. Door de moeheid kun je ook chagrijnig worden of nergens zin in hebben.

De vermoeidheid kan ook weer invloed hebben op andere MS-klachten en andersom. Als je heel moe ben, kun je bijvoorbeeld problemen krijgen met zien, je concentreren of dingen onthouden. Andersom kun je juist moe worden doordat je bijvoorbeeld moeilijk loopt.

Welke behandelmethoden zijn er?

Therapie

Wii, Balans, evenwichtEen fysiotherapeut kan een speciaal trainingsprogramma voor je maken om je conditie te verbeteren en de vermoeidheid in je hoofd te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan evenwichtsoefeningen, lopen op een loopband of ontspanningsoefeningen.

Een ergotherapeut kan je helpen om beter met de vermoeidheid om te gaan. Samen bekijk je hoe je dagelijkse dingen makkelijker kunt maken.

Medicijnen

Er zijn medicijnen die je minder moe maken. Samen met de arts die jou behandelt, kun je kijken wat voor jou werkt.

Wat kun je zelf doen?

  • Probeer niet te warm te douchen, want daar kun je moe van worden.
  • Houd bij in een schrift wanneer je extra moe bent en wat je daarvoor hebt gedaan. Het kan helpen om bij die activiteiten extra te pauzeren of ervoor en erna meer rust te nemen.
  • Begin de dag met taken en activiteiten die je per se op die dag wil doen. De rest schuif je door naar de volgende dag als het niet meer lukt.
  • Beweging en sport geven je energie. Denk aan lopen op een loopband, fietsen op een hometrainer of speciale oefeningen in het water.
  • Probeer te accepteren dat je moe bent en er niet tegen te vechten. Doe een dutje als je voelt dat je te moe bent.
  • Vertel aan je vrienden en andere mensen om je heen over jouw vermoeidheid, zodat ze er rekening mee kunnen houden.
  • Zorg dat je genoeg slaapt.

Headerfoto: Martin de Bouter

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top