Als een van je ouders MS heeft of jij deze ziekte zelf hebt, is het fijn om te weten wat het precies inhoudt. Je kunt hier van alles lezen en bekijken: over hoe de ziekte werkt, wat voor klachten je kunt hebben en hoe je erachter komt of je MS hebt.

En hoe werkt dat nou allemaal precies?

Eerst een voorbeeld:
Stel je voor dat je de tuin wilt sproeien maar de muizen hebben allemaal gaatjes in de tuinslang gebeten, dan komt het water overal terecht behalve waar je het wilt hebben. Je kunt dan natuurlijk gewoon een nieuwe slang kopen, maar bij MS gaat het zo:

Computer

Je hersenen werken als een soort computer. Klik op ‘arm omhoog’, en je arm zal omhoog gaan. Die opdracht gaat vanuit je hersenen via de zenuwen naar bijvoorbeeld de spieren van je arm.

Bij MS krijg je ontstekingen die de beschermlaag van de zenuwen aantasten. Daardoor komen de opdrachten van je hersenen niet altijd aan waar ze zijn moeten. Net als bij een tuinslang met gaatjes of bij een kapot snoer, verdwaalt de informatie onderweg.

Je hersenen geven dan wel de opdracht ‘arm omhoog’, maar die opdracht komt helemaal niet aan, of niet op de goede plaats. Let op: het probleem zit dus in de zenuwen en niet in de spieren. MS is geen spierziekte!

Myeline

De ontstekingen in de beschermlaag van de zenuwen, de myeline, kunnen wel weer genezen maar dan komen er littekens op. Die littekens zijn veel harder waardoor het ook niet helemaal goed werkt.

Die verharding door littekenvorming heet sclerose. Multiple betekent ‘veel’. Multiple sclerose betekent ‘veel verhardingen’. Er zijn dus veel plekken in de zenuwbanen waar de informatie, die eigenlijk naar je spieren toe zou moeten, de weg kwijt kan raken.

Onvoorspelbaar

Verschijnselen van MS kunnen komen en gaan. Soms heeft iemand met MS nergens last van, terwijl het de volgende dag heel anders kan zijn. MS is dus een onvoorspelbare ziekte.

Wilde je moeder graag met jou een dagje naar de dierentuin? Uitgerekend dan wordt ze ’s morgens doodmoe wakker. Of je vader neemt lekker een dagje vrij omdat hij moe is en dan is er opeens weer niets aan de hand. Pff, je zou er moe van worden.

Hoe ontstaat MS eigenlijk?

Hoe MS ontstaat, dat weet niemand nog precies. Heel veel dokters en onderzoekers willen dat graag begrijpen. Want als ze weten hoe MS ontstaat, dan kunnen ze misschien iets vinden wat de ziekte kan stoppen of genezen. In heel veel landen doen verschillende wetenschappers ingewikkelde testen en onderzoeken om de oorzaak van MS te vinden.

Wat ze wel al weten, is dat MS met het afweersysteem te maken heeft. Dat is een moeilijk woord voor iets in je lichaam, dat ervoor zorgt dat je niet snel ziek wordt. Als er zieke bacteriën je lichaam binnenkomen, dan gaat je afweersysteem ‘vechten’ tegen die zieke bacteriën. Daardoor word je niet ziek. Maar bij MS is er iets mis met het afweersysteem. Want dit systeem gaat juist ‘vechten’ tegen de gezonde cellen in het lichaam. En daardoor wordt iemand met MS ziek. Maar hoe het komt dat het afweersysteem dit doet, dat snapt niemand nog goed.

Maar veel meer dingen zijn nog niet duidelijk, bijvoorbeeld welk virus een rol speelt bij het ontstaan van MS. Ook is het nog niet bekend waarom MS vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen en waarom de ziekte bij vrouwen meestal al op jonge leeftijd begint.

We weten dus nog lang niet alles. Hopelijk blijven de onderzoekers goed zoeken naar het antwoord. Want iedereen wil graag begrijpen hoe MS ontstaat om zo uiteindelijk de juiste medicijnen te kunnen ontwikkelen.

Wil je meer weten over MS? Klik dan hier.

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Ik ben jonge mantelzorger – GLD doc

Lonneke en Jesse zijn jonge mantelzorgers. Wat dat is en waarom het belangrijk is dat…

Lees verder ›
Back To Top