Als een van je ouders MS heeft of jij deze ziekte zelf hebt, is het fijn om te weten wat het precies inhoudt. Je kunt hier van alles lezen en bekijken: over hoe de ziekte werkt, wat voor klachten je kunt hebben en hoe je erachter komt of je MS hebt.

Kun je MS met medicijnen stoppen?

Er zijn wel medicijnen tegen MS, maar die kunnen er alleen voor zorgen dat de ziekte tegengehouden wordt. Medicijnen waar MS helemaal van overgaat moeten jammer genoeg nog uitgevonden worden.

De meeste medicijnen zitten in een spuit waarmee je jezelf kunt injecteren of krijg je via een infuus. Tegenwoordig is er ook medicatie in tabletvorm of in capsules. Er zijn ook pilletjes tegen tintelingen en vermoeidheid en soms helpt het om af en toe marihuana (hasj) te roken.

Er wordt erg veel onderzoek gedaan om betere medicijnen tegen MS te kunnen maken.
Duimen maar!

Wil je meer lezen over medicijnen tegen MS? Ga naar MS X-tra >> Medicijnen.

Schub (dit spreek je uit als sjoep)

Het kan zijn dat het opeens veel slechter met je gaat als je MS hebt. Dat kan komen door een terugval of een schub. Je krijgt dan speciale medicijnen door een infuus. Daarvoor moet je af en toe naar het ziekenhuis. Als het goed is, voel je je daarna weer een stuk beter.

Chronisch

MS is een chronische ziekte. Dat wil zeggen dat het niet meer overgaat. Hoeveel last je krijgt van MS weet je niet van te voren. Sommige mensen krijgen maar één keer in hun leven een schub, anderen veel vaker.

Vormen van MS

Er zijn een paar verschillende vormen van MS. Het is meestal niet zo dat je eerst de eerste vorm krijgt en dan de volgende en dan steeds verder. MS is en blijft een onvoorspelbare ziekte.

  1. RR – Relapsing Remitting MS (Aanval en herstel);
    Bij deze vorm van MS krijg je af en toe een terugval of schub. Sommige dingen gaan dan minder goed, maar na een paar weken gaat het meestal wel weer beter.
  2. SP – Secondair Progressieve MS;
    Sommige mensen komen na de RR-vorm in de SP-vorm. Ze gaan dan heel langzaam achteruit zonder dat ze schubs hebben.
  3. PP – Primair Progressieve MS;
    Vooral bij mensen die al wat ouder zijn als ze MS krijgen zie je een vorm die meteen begint met een verslechtering. Ze krijgen geen schubs maar ze gaan aldoor achteruit. Soms stopt de ziekte even.

De meeste klachten nog eens op een rij

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Spreekbeurt Julia

Julia is 10 jaar en heeft op school haar spreekbeurt gehouden over MS. Ze heeft…

Lees verder ›
Back To Top