Hoe werkt de MRI?

Een MRI-scanner is een grote magneet die foto’s maakt van je hersenen. Er worden wel duizenden foto’s gemaakt. Deze foto’s kunnen je hersenen dus heel uitgebreid in beeld brengen. De neuroloog bekijkt de foto’s en kan zien of er afwijkingen zijn die kenmerkend zijn voor MS.

Het antwoord van neuroloog Gerald Hengstman: Er zit een verschil tussen wat een MRI laat zien en de dingen die mensen zelf merken. Zo kan de scan allemaal nieuwe afwijkingen laten zien terwijl je daar zelf niks van merkt. Je kunt dus achteruitgaan of terugvallen hebben die niet op de scan te zien zijn.

MRITen eerste kan de MRI-scan niet alles laten zien. Ziekenhuizen hebben allemaal een ander soort apparaat. Een beetje zoals mensen niet allemaal dezelfde mobiele telefoons hebben; er zijn verschillende soorten mobieltjes. Sommige MRI-scanners kunnen meer laten zien dan andere.

Daarnaast maakt de scanner foto’s in stapjes. Tussen die foto’s zit een stap van 5 mm. Het kan dus voorkomen dat afwijkingen domweg niet gezien worden omdat ze net tussen twee foto’s liggen.

Tot slot wil niet elke afwijking op de MRI zeggen dat je er ook echt last van hebt. Of als het om een kleine plek gaat, dat je er pas later iets van merkt. Onderzoek laat zien dat 1 op de 10 zichtbare letsels door mensen met MS gemerkt wordt. Dus van lang niet alle afwijkingen merk je iets.

Conclusie: de MRI wordt gebruikt naast het verhaal dat iemand vertelt over hoe hij of zij zich voelt.

De MRI wordt ook gebruikt om te weten of iemand MS heeft (om de diagnose te stellen). Je leest er hier meer over.
Heb je meer vragen over MS? Kijk of je hier het antwoord vindt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *