Kan het kwaad om over je grenzen te gaan met sporten?

Er wordt vaak gezegd tegen mensen met MS: doe iets waar je energie van krijgt. Voor mij is dat sporten. Ik ga meestal tot mijn grens, maar vind het nét wat fijner om er een beetje overheen te gaan. Maar daar word ik nu in geremd door mijn ziekte. Ik weet ook niet goed wat er kan gebeuren als je die grens over gaat.

Mijn vraag is dus of het kwaad kan je grenzen over te gaan met sporten? Kan ik over mijn lichamelijke grenzen heen gaan? Verspil je zo je energie niet? Moet mijn lichaam te lang of te veel herstellen hiervan?

Antwoord van de fysiotherapeut: Het is fijn dat je van sporten energie krijgt. Sporten is over het algemeen zeer goed voor ieder mens. Dat je MS hebt, betekent zeker niet dat je moet stoppen met sporten. Sporten maakt ook niets stuk in je lichaam als je MS hebt.

Maar zoals bij iedereen moet je wel goed letten op wat je lijf aan kan. Ook het doel wat je er mee wil bereiken moet realistisch zijn. De belasting van je lijf (wat je doet) tegenover belastbaarheid (wat je kan) moet in balans zijn.

Zowel geestelijke als fysieke stress (overbelasting) maken je gevoeliger voor een schub. Als jij steeds over je grenzen gaat, dan maakt dit je kwetsbaarder.

Probeer op de volgende punten te letten:

  • Je mag niet meer dan 1-2 dagen spierpijn hebben na een training.
  • Per week is 2-3 keer trainen voldoende en dan heb je tussendoor ook voldoende tijd om te herstellen.
  • Je kunt beter kiezen voor een korte intensieve training (H.I.T.) met daarnaast wat kracht oefeningen, dan voor een lange duur training.

Maar dit is niet voor iedereen zo. Let goed op :

  • Het moet jou niet té vermoeid maken.
  • Het moet in je dagelijks leven passen. Kies dus een geschikt moment van de dag om te trainen, waarop je niet al vermoeid bent.
  • Train op de rustigere dagen in je week, zodat je optimaal kan trainen en er ook van kan genieten.
  • Wees eerlijk naar je zelf wanneer je wel de grenzen over gaat.

Weet je niet goed hoe je een trainingsschema moet opstellen? Of waar jouw grenzen liggen? Neem dan contact op met een fysiotherapeut. Deze kan je advies geven en een trainingsschema met je maken dat helemaal past bij jouw wensen en kunnen.

Heb je meer vragen over MS? Kijk of je hier het antwoord vindt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *