Hoe kan ik prikkels door geluid minder vervelend maken?

Vraag: ‘Veel geluiden, lichten of mensen… Het zijn allemaal dingen die de hersens prikkelen. Niet iedereen kan daar door MS goed tegen. Ik zou graag tips krijgen om die prikkels door geluid te verminderen. Dan hoeven mijn hersenen dit niet of minder te verwerken en hou ik meer energie over voor andere dingen.’

Antwoord van ergotherapeut Thekla Essers: Een leuke, maar lastige vraag. Want hoe kun je prikkels verminderen zonder dat je helemaal niks meer hoort? Een advies dat ik kan geven als je ergens heen gaat; probeer op een plek te gaan zitten waar het nèt wat rustiger is. Vraag in een restaurant naar een rustige plek, bijvoorbeeld een beetje achteraf in plaats van naast een deur.

Ook de plek aan tafel zelf kan al een heel verschil maken. In het midden of juist op de kop. Is het te druk om naast kinderen te zitten, kies dan een ander plekje. Dit geldt natuurlijk ook thuis aan tafel; kijk welke plek voor jou net even rustiger is om te zitten.

Bij een feestje kun je de drukte soms even ontwijken. Ga dan bijvoorbeeld even naar de keuken of een andere kamer waar het rustiger is. De wc kan ook een goed plekje zijn om even bij te komen.

Zet verder het geluid van de radio of tv uit (of zet de tv helemaal uit) als je wilt lezen of met iemand wilt praten.

Oordoppen kunnen het omgevingsgeluid wat zachter maken, maar je kunt nog wel een gesprek voeren. Dit is wel voor iedereen anders. Je kunt ze op maat laten maken en overleggen wat voor jou het beste werkt.

Veel succes!
Thekla Essers, ergotherapeut

Lees hier nog iets meer over hoe prikkels kunnen zorgen voor vermoeidheid.

Heb je meer vragen over MS? Kijk of je hier het antwoord vindt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *