Wat kan helpen als ik niet goed kan slapen?

Vraag: Regelmatig heb ik problemen met slapen. Ik kan dan echt de hele nacht wakker liggen. Van alles heb ik al geprobeerd; minder koffie of alcohol in de avond, slaappillen zoals Valeriaan, Melatonine of Magnesium. Niks helpt. Door het niet of slecht slapen voel ik mij echt vreselijk. Kunt u mij helpen?

Antwoord van neuroloog Gerald Hengstman: Er is weinig onderzoek gedaan naar slaapproblemen en MS. Wat we wel weten is dat slaapproblemen veel voorkomen bij MS. Dit komt voor een deel door de ziekte zelf; slaap wordt door de hersenen gestuurd. Dit kan door MS slechter werken.

Het kan ook voorkomen dat je slecht slaapt door andere MS-klachten. Denk hierbij aan pijn, spasmen/ kramp, veel moeten plassen, spanning of onzekerheid. Daarnaast kan je slaappatroon anders zijn door vermoeidheid of rustmomenten op de dag.

Je kunt kijken of het een probleem is als je vroeger wakker wordt. Als je daardoor op de dag extra moe bent, is dat niet de bedoeling. In dat geval moet je gaan kijken wat je eraan kunt doen.

Als je geen problemen hebt en je overdag gewoon dingen kunt doen, kun je het beter zo laten. Dan moet je tegen jezelf zeggen dat je niet perse van bijvoorbeeld 11 tot 7 uur hóéft te slapen.

Als het wel een probleem is, is het verstandig een afspraak te maken met een slaapdeskundige. Deze kan bekijken welke reden er bij jou is waardoor je niet goed slaapt. Meestal kun je hiervoor in je eigen ziekenhuis wel terecht.

Met vriendelijke groet, dr Gerald Hengstman, neuroloog

Klik op deze link van MSweb voor meer info en tips.

Heb je meer vragen over MS? Kijk of je hier het antwoord vindt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *