In deel 1 van het interview met juf Elise leerde Ruben wat MS is en of het erfelijk is. Ook vertelde de juf over Relapsing Remitting MS en welke klachten ze heeft. In deel 2 van het interview lees je verder over haar klachten buiten de klas. Ook vertelt juf Elise of ze het moeilijk vindt dat ze MS heeft. Tot slot geeft ze tips aan kinderen met MS.

Klachten (2)

Ook buiten de klas heeft juf Elise soms last van haar klachten. Als ze na school thuiskomt, heeft ze vaak geen zin meer om iets te doen of heeft ze geen energie om te sporten. Daarom sport ze het liefst in het weekend of ’s ochtends. Ook zegt ze soms afspraken met vrienden af omdat ze te moe is. Maar gelukkig zijn er geen dingen die de juf helemaal niet meer kan doen door MS. Ze neemt wel extra rust als ze heel moe is en leeft gezonder. Zo is ze gestopt met roken, want dat is echt niet goed voor je zenuwen. Dat vindt Ruben heel goed van haar! Ook heeft ze medicijnen: elke dag 2 blauwe pillen. Die dempen een groot deel van de aanvallen. De juf krijgt dan nog wel aanvallen, maar ze merkt er weinig van omdat ze geen klachten krijgt.

 

Vermoeidheid

Ruben vraagt of juf Elise het moeilijk vindt dat ze MS heeft. De juf vindt het vooral stom dat ze niet helemaal gezond is en vaker moe is dan anderen. Maar soms zijn de andere juffen ook heel moe van het lesgeven, dus niet alle klachten komen altijd door MS. Toch vindt ze de vermoeidheid het allermoeilijkste aan MS. Daar praat ze dan over met haar vriend, ouders en dokters. In de klas vertelt ze soms ook over MS, zodat de leerlingen weten waarom ze dingen vergeet of woorden door elkaar haalt. En bij de informatieavond voor ouders wist de juf niet meer wat ze wilde vertellen, dus toen zei ze dat ze MS heeft. Het is ook fijn als de ouders dat weten, omdat ze soms te moe is om les te geven en een dagje thuis blijft.

 

Kinderen met MS

Wil je kinderen met MS nog iets vertellen?, vraagt Ruben. Juf Elise hoopt dat kinderen met MS positief blijven. Bij Relapsing Remitting MS moet je soms even door de klachten heen, maar vaak komt het wel weer goed. Blijf sporten en leuke dingen doen, leef zo gezond mogelijk en kijk wat je (nog) wel kunt doen. De juf vindt het soms ook best moeilijk om alle informatie over MS te begrijpen en onthouden. Vraag de dokter daarom altijd om meer informatie als je iets niet begrijpt. Ook is het belangrijk om andere mensen te vertellen dat je MS hebt en wat dat betekent, want MS kun je vaak niet zien. En dat is lastig. Dus als je erover praat, kunnen mensen rekening met je houden. Ruben snapt na dit interview ook hoe het komt dat juf Elise soms vergat wat ze aan het doen waren in de klas en dat het fijn is als de leerlingen haar dan helpen!

 

Vond jij het leuk om over juf Elise te lezen? Houd dan MSkidsweb in de gaten voor vlogs en blogs van Juf met MS!

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *