Mensen met MS hebben vaak problemen met hoe snel ze lopen; hun loopsnelheid. Daarnaast hebben problemen met cognitie en mentale gezondheid veel invloed op het dagelijkse leven. Trainen op een loopband kan hierbij helpen. Helemaal als je een Virtual Reality bril erbij gebruikt. Een VR bril is een bril die je opzet en waardoor je beelden kunt zien die er niet echt zijn. Dus net alsof je door een bos loopt, terwijl je daar niet echt bent.

Fysieke en mentale problemen kunnen het leven beïnvloeden. Meerdere dingen tegelijk doen is dan lastig. Hierdoor is er een hoger risico om te vallen. Er zijn aanwijzingen dat trainen op een loopband en tegelijk iets anders doen goed kan zijn. Wetenschappers uit Israël, Duitsland en de Verenigde Staten hebben onderzocht wat het effect is van trainen met en zonder een VR bril.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 124 mensen mee. Ze hadden allemaal loopproblemen door MS, maar konden wel lopen zonder bijvoorbeeld een rollator. Lopen met een stok mocht wel. De helft liep gewoon op de loopband, de andere helft met een VR bril op. De mensen met VR bril op zagen een pad waarop iets lag, waar ze overheen moesten stappen. Dus bijvoorbeeld een tak op de weg. Tijdens het lopen droegen deze mensen een speciaal soort pak waarmee ze vast zaten. Hierdoor konden ze niet vallen.

Beide groepen deden 3 sessies per week. En dan 6 weken achter elkaar. Voor, achteraf en 3 maanden na de training werd gekeken naar de loopsnelheid, lopen en tegelijkertijd woorden opnoemen (multitask loopsnelheid) en cognitie (de Symbol Digit Modalities test / SDMT).

Uitslag

Door de training werd de loopsnelheid in beide groepen hoger, met gemiddeld 0,36 kilometer per uur. De groep die trainde met VR was duidelijk beter op de SDMT-test (4,4 punten). De groep die zonder VR trainde, ging maar 0,8 punten omhoog.

Bij de VR-groep was er ook verbetering in depressieve symptomen (31% vermindering), aandacht (17% verbetering) en vloeiendheid van spreken (12% verbetering).

Conclusie

Uit dit onderzoek blijkt dat loopbandtraining met of zonder virtual reality de gewone loopsnelheid en de multitasksnelheid van mensen met MS verbetert.

Bij loopbandtraining met VR zijn er ook positieve effecten op cognitieve functie en mentale gezondheid.

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *