;
skip to Main Content

Martijn heeft MS, is DJ én grafisch ontwerper

Martijn Kroon uit Breda heeft MS, is DJ én grafisch ontwerper

“Je kunt binnen zitten, klagen over wat er niet goed is. Maar dat kleine beetje dat ik nog wel kan wil ik maximaal benutten,” zegt Martijn Kroon. Martijn is 44 jaar, komt uit Breda en kreeg in 2006 de diagnose MS. Sinds 2008 zit hij in een rolstoel, de Permobil.

Dit jaar pakte hij zijn beroep als grafisch vormgever weer op voor poppodium Phoenix. Een grafisch vormgever is iemand die bedenkt hoe voorwerpen of gebouwen er uit moeten zien. Bij ditzelfde podium begon hij weer muziek te maken. “Ik voel me weer nuttig, dat geeft zo’n fijn gevoel”.

Met zijn linkerarm kan hij inmiddels helemaal niks meer. Deze ligt in zijn rolstoel, zijn hand gedraaid om een knop. “Als ik loslaat, gaat die arm automatisch naar mijn lichaam toe. Dat is één van mijn spasmes. “ MS is immers een ziekte van het centrale zenuwstelsel; met de spieren zelf is niks mis. “Deze worden simpelweg niet meer aangestuurd.”

Huiscomputer

Waar zijn lichaam achteruit gaat, wordt de techniek steeds slimmer. Zijn Permobil is zijn huiscomputer. Hiermee opent hij alle deuren in zijn huis en kan hij zelfs zijn vak weer doen. Voor Poppodium Phoenix maakt hij sinds begin dit jaar posters. Om te printen en voor sociaal media. En dat allemaal met zijn joystick!

Teksten spreekt hij in. Met een speciaal toetsenbord past hij wat foutjes aan. Hij moet veel slapen, maar heeft daar eigenlijk geen geduld voor. “Ik luister naar mijn lichaam en beweeg zoveel mogelijk. Het gaat sneller achteruit als je dat niet doet.”

De deur uit

Hij traint met lichte gewichten, puur voor de beweging. Hij zorgt goed voor zichzelf en leeft gezonder dan ooit. Dat doet hem goed. Martijn probeert zo vaak mogelijk de deur uit te gaan. Soms met de taxi, soms met zijn rolstoel. “Ik ken Breda heel erg goed. Iedere drempel of hobbel is me bekend. De Bredase straten worden de laatste jaren slecht onderhouden. Daardoor word ik soms toch verrast door een kuil.”

Martijn probeert het beste uit de dag te halen. “Ik weet niet of ik snel heb geaccepteerd dat ik MS had. Je groeit er gewoon in. Ik had al snel bedacht dat ik drie dingen kon doen; mezelf voor de trein gooien, depressief raken of er gewoon voor gaan. Dat laatste leek me de enige optie, vooral ook voor mijn zoon.”

DJ met de iPad

Martijn pakte ook zijn andere hobby op. Het dj’en onder zijn artiestennaam ‘Mantis HiFi’. Niet meer met een platenspeler zoals dat vroeger ging, maar met de iPad. Weer een techniek die het makkelijker maakt. “Tja, ik heb overal hulp bij nodig. Bij het opstaan, aankleden, douchen, naar bed gaan en bij de kleinste dingen. Weet je, eigenlijk is het hele ziek zijn een fulltime baan”, legt hij uit.

Vóór zijn MS stond hij als dj Mantis HiFi in 2001 en 2007 op Breda Barts, een festival. In 2011 was hij daar weer, maar nu mét MS. “Ik had het dj’en losgelaten, tot ik in maart weer in Phoenix kwam. De zin erin kwam terug, en ik kan zelfs weer optreden.” En dat deed hij ook, afgelopen 13 juli op het Festival Phoenix Summerfest.

Door: Angelique
Bron: Facebook

Eerder gepubliceerd op MSkidsweb op 31 juli 2019.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top