;
skip to Main Content

Nieuwe regels voor MS onderzoek en medicijnen bij kinderen

De ‘Internationale Studiegroep voor MS bij kinderen’ (IPMSSG) heeft de regels voor onderzoek naar MS bij kinderen aangepast. Het gaat om wereldwijde regels voor klinisch onderzoek bij kinderen / tieners met MS. Bij een klinisch onderzoek word je als proefpersoon onderzocht.

Doel

De groep bestaat uit zorgverleners en onderzoekers. Zij zoeken manieren om wereldwijd zorg, onderwijs en onderzoek op het gebied van MS bij kinderen / tieners te verbeteren.

In januari 2018 kwam de groep bij elkaar voor een overleg. Er werden ook afspraken gemaakt over het onderzoek naar de eerste ontwikkeling van MS medicijnen voor kinderen en tieners. De resultaten werden in augustus 2019 bekend gemaakt.

Waarom

MS komt meestal bij volwassenen voor, maar wereldwijd hebben ook veel kinderen / tieners MS. Klinisch onderzoek van nieuwe medicijnen wordt meestal alleen met volwassenen gedaan. Daarom is het niet zeker of deze middelen ook voor jongeren met MS veilig en werkzaam zijn. Klinisch onderzoek met kinderen en tieners is belangrijk om ook voor hen meer medicijnen te kunnen vinden.

Problemen

Er zijn niet veel kinderen / tieners die aan klinische onderzoeken meedoen. Bovendien moeten zowel het kind als zijn / haar ouders toestemming verlenen. Ook kunnen onverwachte bijwerkingen van het medicijn bij kinderen / tieners optreden.

Adviezen van de IPMSSG:

· Om een geschikte hoeveelheid voor kinderen te bepalen, moet eerst bij alle experimentele medicijnen worden getest hoe het lichaam het medicijn opneemt en welke invloed het heeft. (Een experimenteel medicijn is nog in de testfase en is dus nog niet een officieel medicijn).

· Fase 3 onderzoek moet niet alleen voor volwassenen maar ook voor tieners overwogen worden. Fase 3 onderzoek bestaat uit een aantal studies naar de werking van het medicijn. En er wordt nog beter gekeken naar wat dit medicijn beter is dan de andere medicijnen.

· Kinderen / tieners mogen maar eenmaal aan een fase 3 onderzoek voor een nieuw, experimenteel medicijn deelnemen.

· In sommige gevallen mogen “open-label” onderzoeken, waarbij het doel van het onderzoek bekend is, worden uitgevoerd.

Conclusie

De onderzoekersgroep geeft punten voor onderzoek in de toekomst aan. Denk daarbij aan regels voor welke kinderen aan klinisch onderzoek meedoen. Maar ook nieuwe mogelijkheden om te bekijken hoe goed een medicijn werkt.

Bron: Website MSIF
Door: Redactie MSkidsweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top