Week van de Jonge Mantelzorger: Wat is een jonge mantelzorger?

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger geven we extra informatie over jonge mantelzorgers. Maar wat is eigenlijk een jonge mantelzorger? Dat leggen we hier graag nog een keer duidelijk uit.

Zorgen

week jonge mantelzorgerJonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot 25 jaar die opgroeien met ziekte en zorg thuis. Als er bij jou thuis iemand MS heeft, dan ben jij waarschijnlijk ook een jonge mantelzorger. Je zorgt misschien voor je vader, moeder, broer of zus en je houdt rekening met hun ziekte. Of je maakt je zorgen over de situatie thuis. En soms is de MS spelbreker doordat plannen onverwacht niet door kunnen gaan. Je hoeft dus niet echt voor iemand te zorgen om toch jonge mantelzorger te zijn.

Mantelzorg

Het woord ‘mantelzorg’ is bedacht door een professor in de gezondheidszorg. Hij wilde hiermee zeggen dat mensen ‘onder de mantel der liefde’ voor elkaar zorgen. Mantelzorg is warm, als een mantel die om je heen zit. Iedereen die ‘zomaar’ zorgt voor een familielid of vriend met een gezondheidsprobleem is een mantelzorger. Hij of zij heeft daar niet voor geleerd, maar helpt uit liefde voor de zieke persoon. Je kunt op elke leeftijd mantelzorger worden, ook als kind. Vaak komt het op je pad en heb je geen keus. Als iemand uit je gezin ziek wordt, betekent dit bijna altijd dat je extra meehelpt thuis.

Meer dan je denkt

Zoals je gisteren al kon lezen, is 1 op de 4 jongeren een jonge mantelzorger. Dat is meer dan de meeste mensen denken. Maar jouw mantelzorg is ook meer waard dan jij denkt! Toch kan het soms ook teveel voor je zijn. “De ziekte, de zieke staat altijd vooraan”, vertelde een jonge mantelzorger. Dat komt vaak terug in verhalen van andere jonge mantelzorgers. Maar ook dat je trots kunt zijn hoe je thuis kunt helpen, dat jouw mee-zorgen er toe doet. Toch is het niet altijd leuk of makkelijk en misschien maak je je wel erg veel zorgen. Of je komt te weinig toe aan je schoolwerk, sport, vrienden of leuke dingen doen. Dan is het fijn als er iemand is die jou kan helpen. Kijk daarvoor eens op www.jmzpro.nl.

Bron: www.jmzpro.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *