Tips voor jonge mantelzorgers

Heb jij al de test gedaan om te kijken of je een jonge
mantelzorger bent? En wat kwam daar uit? Wist jij dat je een jonge mantelzorger bent? Uit jullie verhalen over ‘leven met MS’ in jullie gezin, blijkt dat jullie allemaal extra klusjes doen in huis en rekening houden met de MS van mama of papa. Ook kunnen uitjes soms niet doorgaan. De kans is dus groot dat jullie allemaal jonge mantelzorger zijn.

 

Deel je zorg

Mantelzorg doe je naast school, je vrienden en hobby’s. Dat is pittig en kan stress geven. Misschien vind je het moeilijk om vriendjes mee naar huis te nemen, omdat het bij jou thuis anders gaat. Of je maakt je zorgen om de MS van mama of papa, waardoor je je niet goed kunt concentreren op school. Of je doet zoveel klusjes, dat je geen tijd meer hebt voor sport. Dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en hulp te vragen. We geven 6 tips om je zorg te delen: letterlijk door hulp te vragen, maar ook door met iemand te praten.

TIP 1 Doe waar je blij van wordt

Het kan soms lastig zijn om tijd voor jezelf te nemen. Als jij dingen doet waar je blij van wordt, zit je lekkerder in je vel. Dat is het allerbelangrijkste wat er is. Ga sporten, dansen, rennen, muziek luisteren, met de hond spelen, lezen, tekenen of chillen met vrienden. Door lekker (buiten) bezig te zijn, zorg je voor jezelf!

TIP 2 Praat, praat, praat

Praten helpt voor iedereen, blijkt uit veel onderzoeken. Zoek iemand in jouw omgeving bij wie dat het fijnst is om te doen, iemand die jij vertrouwt. Een vriend, vriendin, opa, tante, lieve buurvrouw of misschien jouw leraar of mentor. En lukt praten niet zo goed, dan kan het ook heel goed helpen om te schrijven, te zingen of te tekenen over wat jij meemaakt.

TIP 3 Vraag om hulp

Lukt het even niet om steeds klaar te staan thuis? Geef het aan. Dat kan lastig zijn, maar weet dat er heel veel mensen zijn die best willen helpen. Dat kan iemand in de buurt zijn of familie. Ook jouw gemeente of speciale organisaties kunnen helpen: van hulp in het huishouden tot luisteren naar jouw verhaal. Als je niet weet waar je hulp kunt vragen, bel of app dan de Mantelzorglijn, MS-telefoon (088–3748585) of de Kindertelefoon. Zij kunnen je advies geven of zoeken naar iemand in de buurt die je verder kan helpen.

TIP 4 Bespreek je thuissituatie

Door de zorg voor jouw familielid met MS kom je misschien weleens te laat op school. Of je hebt een keer je huiswerk niet af. Of je kunt je niet goed concentreren bij een toets omdat mama of papa naar het ziekenhuis moet. Dan is het belangrijk om met je leraar of mentor over jouw situatie te praten. Hierdoor krijgen mensen meer begrip voor je en kunnen ze meedenken. En als je je veel zorgen maakt, praat dan eens met je huisarts. Je kunt dan leren om anders met de situatie om te gaan en beter voor jezelf te zorgen.

TIP 5 Zoek lotgenoten

Lotgenoten zijn mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Het kan fijn zijn om met andere kinderen te praten, die net als jij een ouder, broer of zus met MS hebben. Of die ook mantelzorger zijn. Plaats eens een oproepje in het gastenboek van MSkidsweb als je hier met andere kinderen over wilt praten. In het filmpje van GLD Doc zag je gisteren verhalen van andere mantelzorgers. Misschien herkende je wel dingen of vond je het fijn om te zien dat je niet de enige bent. Op de websites onderaan deze pagina vind je nog meer verhalen van jonge mantelzorgers.

TIP 6 Informatie

Als je papa, mama, broer of zus MS heeft, dan maak je je vast zorgen. Je begrijpt misschien niet alles en hebt een heleboel vragen. Het helpt dan om informatie op te zoeken of vragen te stellen aan je ouders of een arts. Zo leer je meer over MS en maak je je minder zorgen.

Websites voor jonge mantelzorgers en bronnen:

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *