De vraag van deze maand gaat over MS en warmte intolerantie.

Vraag: “Helpt paracetamol om de klachten veroorzaakt door warmte te onderdrukken? Het werkt bij koorts, werkt het dan ook hierbij? En kan koorts dezelfde klachten geven als klachten die je kunt hebben bij warm weer?”

Antwoord van neuroloog Gerald Hengstman:

Het simpele antwoord op deze vraag is eigenlijk; we weten het niet. Als je slecht tegen warmte kunt en er klachten opspelen, noemen we dat warmte intolerantie. Hoe dit precies veroorzaakt wordt, weten we niet. Er zijn wel meerdere dingen over bekend:

– Ongeveer 80% van de mensen met MS heeft last van warmte intolerantie. De één meer dan de ander. Maar er zijn ook mensen die juist helemaal géén last hebben van warmte.

– Niet alleen de temperatuur is van invloed. Ook de luchtvochtigheid en luchtdruk kunnen een rol spelen. Immers, warmte voelt bijvoorbeeld in Nederland heel anders dan in Turkije. Dit komt door die luchtvochtigheid en luchtdruk die heel anders is.

– Het is niet zo dat je op een bepaalde plek in de hersenstam een beschadiging moet hebben om last te hebben van warmte intolerantie.

– Warmte intolerantie komt ook niet door (oude) beschadigingen. Het maakt niet uit hoeveel littekens je hebt, soms kun je tegen de warmte en soms niet

– Oude en bestaande klachten kunnen wel tijdelijk erger worden door warmte intolerantie. Dat kun je vergelijken met klachten die tijdelijk erger worden als je koorts hebt.

– Paracetamol heeft geen invloed op warmte intolerantie. Het werkt alleen als je eigen lichaamstemperatuur hoger is dan hij moet zijn. Niet doordat je lichaamstemperatuur hoger is door warmte van buitenaf. Wat je op zo’n moment wel kunt doen is je lichaam van buitenaf koelen. Bijvoorbeeld door een koelvest te gebruiken. Ook kun je een handdoek of sjaaltje nat maken met koud water en dat om je hoofd knopen.

Met vriendelijke groet, dr Gerald Hengstman, neuroloog

Klik op deze link van MSkidsweb voor meer tips om af te koelen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *