De vraag van de maand gaat over de NPO test.

Vraag: Ik heb een NPO test moeten doen. Kunt u mij uitleggen wat het precies is en waar het goed voor is? Ik vraag me ook af waarom het niet voor iedereen hetzelfde is? Welke vervolgstappen zijn er als de uitslag bekend is?

Antwoord:

Een NPO is een Neuro Psychologisch Onderzoek. Met deze test wordt gemeten hoe het gaat met je geheugen. Ze kunnen dan kijken hoe het gaat met je concentratie en alles wat je met je hoofd doet. Onthouden, denken, plannen, enz.

Het is niet vastgesteld welke tests precies gedaan worden. Elke psycholoog kan dat dus op zijn eigen manier doen. Daarom is niet bij iedereen de test even lang of met dezelfde vragen/ opdrachten.

Er wordt bij zo’n onderzoek vooral gelet op hoe snel je informatie begrijpt en daar wat mee kunt doen. Dat zegt veel over hoe het gaat met je hersenen.

Doelen van een NPO test zijn bijvoorbeeld:
– gaat de functie van de hersenen achteruit of blijft het gelijk?
– kan je nog blijven werken?
– kan je alles in het dagelijkse leven nog goed volgen?
– enzovoort.

Met de uitkomst wordt vooral vastgesteld of er sprake is van achteruitgang. Er kan advies gegeven worden en soms een behandeling. Voorbeelden van adviezen zijn; 1 ding tegelijk doen, je taken op een rijtje zetten, dingen opschrijven enz.

Je geheugen trainen kan op verschillende manieren. Voor je concentratie kun je een speciale training doen (bv Cogmed-training). Een andere soort training kijkt niet naar wat je niet meer kunt (bv dingen onthouden), maar hoe je dit op kunt lossen (opschrijven, een agenda gebruiken).

Zie ook deze link voor meer info over een NPO.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *