;
skip to Main Content

Vraag van de maand 3: Stress en MS

Vraag 3 voor neuroloog Gerald Hengstman: Heeft stress invloed op MS? Kan daardoor een schub ontstaan of bestaande klachten erger maken?

Neuroloog Hengstman antwoordt: Stress is als je veel aan je hoofd hebt, als je te veel moet doen in weinig tijd. Of als je het heel druk hebt. Denk maar eens aan een toets of spreekbeurt; iets dat heel spannend kan zijn.

Stress heeft zeker ook invloed op MS. Je afweersysteem werkt dan anders. Het afweersysteem is een moeilijk woord voor iets in je lichaam, dat er voor zorgt dat je niet snel ziek wordt. Klik hier voor meer uitleg over MS en het afweersysteem en hoe MS werkt.

De neuroloog vertelt verder: Als je stress hebt, zul je bijvoorbeeld eerder verkouden of ziek worden. Onderzoek heeft alleen nog nooit écht aan kunnen tonen dat er een verband is tussen stress en het krijgen van een terugval.

Wel heeft stress invloed op hoe sterk klachten worden gevoeld. In perioden van stress kunnen je oude klachten sterker en heftiger voelen. Het is geen teken dat de MS actief is. Wat je merkt zijn de oude littekens in het zenuwstelsel en dus de klachten die je eerder had. Dat kan op zich geen kwaad.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top