De vraag van deze maand gaat over MS en revalidatie.

Revalidatie bij MS kan heel belangrijk zijn. Als je gehoord hebt dat je MS hebt, of dat de neuroloog daar vrij zeker van is, waarom krijg je dan niet al eerder goede informatie over wat revalidatie is? Of wat het voor je kan doen? Dan heb je als patiënt in ieder geval het idee dat je een soort van keuze hebt of je dit wil doen of niet.

Het antwoord van neuroloog Gerald Hengstman: Het moment dat iemand door een neuroloog of MS-verpleegkundige doorgestuurd wordt naar een revalidatiearts kan erg verschillen. In sommige gevallen worden de mensen bij wie net de diagnose MS gesteld is, door de revalidatiearts gezien. In andere ziekenhuizen wordt bijna niemand doorgestuurd. Het ligt er dus heel erg aan wat jouw neuroloog of ziekenhuis voor regels heeft. Je bent afhankelijk van de kennis van de arts. Die moet weten wat andere zorgverleners kunnen bieden voor jouw revalidatie. Ook moet de arts weten wat er kan in je eigen regio.

Daarnaast is het ook belangrijk wat je zelf hierover al weet. Als je zelf al een beetje weet wat het is, kun je er beter vragen over stellen. Het verder maken van landelijke afspraken helpt daarbij. Ook moet informatie makkelijker gegeven kunnen worden. Zo krijg je een beter overzicht van wat zorgverleners voor je kunnen doen. Hier wordt gelukkig hard aan gewerkt.

Met vriendelijke groet, dr Gerald Hengstman, neuroloog

Meer informatie over revalidatie vind je hier op onze website.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *