Op MSkidsweb besteedden we de hele week aandacht aan jonge mantelzorgers. We gaven antwoord op de vraag ‘Wat zijn jonge mantelzorgers?’ Je kon een test doen om te bepalen of je zelf jonge mantelzorger bent. En we gaven tips hoe daarmee om te gaan. Vandaag sluiten we de Week van de Jonge Mantelzorger af met tips voor papa en mama.

 

Wat is een jonge mantelzorger?

Als jij als ouder MS hebt of een van jouw kinderen, dan is de kans groot dat jouw kind(eren) jonge mantelzorger zijn. Hieronder staat nog een keer wat een jonge mantelzorger precies is.

Bron: https://fawaka.nu/jonge-mantelzorger

Zoals je ziet, gaat het niet alleen om klusjes doen in huis. Een jonge mantelzorger zorgt voor en maakt zich zorgen over de zieke persoon en de ziekte. Daarnaast kan de jonge mantelzorger ook zelf zorg missen door de aandacht die naar de ziekte gaat. Door de zorg voor een naaste ontwikkelen jonge mantelzorgers een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Dat heeft een behoorlijke invloed op hun leven, waardoor ze soms andere keuzes maken dan leeftijdsgenootjes. Ze nemen bijvoorbeeld niet snel vriendjes mee naar huis, omdat het thuis anders gaat dan bij anderen. Of ze zijn in hun hoofd steeds bezig met de MS, waardoor ze last kunnen krijgen van stress, piekeren, vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke klachten. Als iemand in jouw gezin MS heeft, dan is het logisch en fijn dat jouw kind(eren) meehelpen en rekening houden met de MS. Vaak geeft het ze zelf ook een goed gevoel om een steentje bij te dragen. Toch is het belangrijk om goed te blijven kijken naar de grenzen, wensen en behoeften van jouw kind.

Tips

Gisteren deelden we tips hoe jonge mantelzorgers goed voor zichzelf kunnen blijven zorgen en ondersteuning kunnen krijgen. Lees deze tips vooral ook zelf eens door. Hieronder geven we specifieke tips voor ouders.

TIP 1: praten

Jonge mantelzorgers willen gezien en gehoord worden. Ze zijn niet zielig en geen superhelden, maar hebben soms wel steun nodig. Ook als ze niet uit zichzelf over hun zorgen praten, kunnen ze daar wel behoefte aan hebben. Ga het gesprek aan met een open houding, vul niet voor hen in en creëer een veilige omgeving. Gewoon eens vragen ‘Hoe gaat het met je?’ doet meer dan je denkt. Geef niet meteen allemaal tips of adviezen; een luisterend oor is soms al voldoende.

TIP 2: zoek ondersteuning

De zorgsituatie is geen keuze, maar is jouw kind overkomen en is voor hem/haar vanzelfsprekend: ‘dat doe je gewoon’. Daarom vragen jonge mantelzorgers niet snel om hulp. Het is belangrijk om daar als ouder alert op te zijn. Iedere jonge mantelzorger is anders, dus kijk goed wat jouw kind nodig heeft. Op jmzpro.nl en mantelzorg.nl vind je veel informatie en bij vragen bel je de Mantelzorglijn (030-7606055). Door een goede ondersteuning krijgen jonge mantelzorgers meer lucht. Hierdoor hebben ze ook tijd om leuke dingen met leeftijdgenoten te ondernemen; heel belangrijk voor hun ontwikkeling én het helpt stress en andere klachten te voorkomen en te verminderen.

TIP 3: meer dan jonge mantelzorger

Vergeet niet dat je kind meer is dan een jonge mantelzorger. Uiteindelijk is hij/zij gewoon een kind dat naar school gaat, sport, vriendjes en vriendinnetjes heeft en lol wil maken. Het is dus belangrijk dat je kind daar voldoende ruimte voor krijgt en neemt. Probeer ook als gezin leuke dingen te blijven doen en zet in op wat nog wel kan. Zo is er naast de zorg ook ruimte voor plezier. Dat helpt je kind om niet steeds met de MS bezig te zijn.

TIP 4: bespreek de thuissituatie

Door de MS in jullie gezin gaan dingen soms anders. Dat kan invloed hebben op school, sport of andere hobby’s en sociale contacten. Praat daarom met de leerkracht, trainer, ouders van vriendjes en andere begeleiders over jullie thuissituatie. Zo ontstaat meer begrip voor je kind en kunnen ze meedenken over wat je kind nodig heeft. Doen dus, want je hoeft niet alles zelf te bedenken!

TIP 5: informatie

Je kind heeft misschien veel zorgen of vragen over MS. Zoek dan samen naar informatie die je kind begrijpt. Op MSkidsweb vind je veel uitleg over MS en andere onderwerpen die daarmee samenhangen. Ook kun je samen vragen stellen aan je arts. Zo begrijpt je kind beter wat MS is en maakt het zich minder zorgen.

TIP 6: organisaties

Veel organisaties zetten zich in voor jonge mantelzorgers. Dat is belangrijk, want 1 op de 4 kinderen en jongeren zorgt voor een naaste. Deze organisaties kijken ook wat jonge mantelzorgers nodig hebben. Zo ontwikkelde zorgvoorbeter.nl de ME-WE Veerkrachtstraining voor middelbare scholieren. En op mantelzorg.nl vind je chillboxen voor kinderen op de basisschool. Allemaal met als doel dat jouw kind zich, ondanks de zorg en zorgen, op een goede manier ontwikkelt.

Als ouder wil jij natuurlijk het beste voor jouw jonge mantelzorger. Kijk nog maar eens naar deze graphic: welke ondersteuning heeft jouw kind nodig?

Bronnen:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *