Zelfrijdende rolstoelen worden nu getest op vliegveld Schiphol. De rolstoelen hebben slimme techniekjes waarmee ze zelf de weg vinden. Het enige wat je hoeft te doen is op een schermpje aangeven waar je heen wilt. Tijdens de proefperiode mogen een aantal reizigers dit uitproberen. Er loopt dan nog wel iemand mee voor de zekerheid.

Achterop de stoel is een bagagerekje. Hij kan helemaal zelf de weg vinden. Om niet ergens tegen aan te botsen heeft de rolstoel sensoren die hem vertellen of er iets in de weg staat of aankomt. Hij vraagt dan zelfs beleefd of iemand even aan de kant wil gaan.

Op de stoel zit een noodknop zodat je zelf kan ingrijpen als dat nodig is. Als je op de juiste plek bent aangekomen en uit de stoel bent, zal de rolstoel zelf weer terugrijden. Dat ziet er wel een beetje gek uit; een lege rolstoel die zelf rijdt.

De rolstoel is handig voor mensen met een handicap, voor wie de afstanden te groot zijn. Maar ook mensen met slecht zicht (dingen waar mensen met MS ook vaak mee te maken hebben) kunnen gebruik maken van de rolstoel. Eventueel kunnen zelfs mensen die geen Engels of Nederlands spreken er gebruik van maken om niet te verdwalen op het vliegveld.

Schiphol hoopt met de zelfrijdende rolstoel mensen met een handicap minder afhankelijk te maken. De zelfrijdende rolstoel wordt al gebruikt in Japan. Daar rijden ze op vliegveld Tokio International Airport. Na de test besluit Schiphol of de rolstoel ook in Amsterdam zal blijven bestaan.

Dat zou er dan zo uit kunnen zien:

 

Door: Redactie MSkidsweb
Bron:  Schiphol

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *