;
skip to Main Content

Gilenya goedgekeurd voor kinderen met MS

In Amerika heeft de FDA het medicijn Gilenya (fingolimod) goedgekeurd voor kinderen en tieners met MS. De FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration, controleert de kwaliteit van voedsel en medicijnen.

GilenyaMS duidelijk minder actief

Kinderen en tieners van 10 jaar en ouder die relapsing remitting MS (RRMS) hebben, mogen vanaf nu het medicijn Gilenya gebruiken. Dit is het eerste medicijn dat speciaal is goedgekeurd voor kinderen met MS.

Een groot onderzoek liet zien dat Gilenya in twee jaar tijd de terugval en ziekteactiviteit verminderde met maar liefst 82%. Na die twee jaar kreeg 86% van de kinderen die Gilenya gebruikte geen schub, tegenover 39% van de kinderen die Avonex gebruikten. Op MRI-scans was bij Gilenya-gebruikers een duidelijke vermindering van ziekte activiteit in de hersenen te zien

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen waren hoofdpijn, verhoogde leverwaardes, diarree, hoest, griep, gebitsproblemen, rugpijn, buikpijn en pijn in je armen of benen.

Belangrijke stap

Kathy Costello van de National MS Society in Amerika zegt: “Omdat dit het eerste medicijn is dat speciaal voor kinderen is goedgekeurd, is dit een belangrijke stap. De Society werkt al meer dan 10 jaar aan het vinden van medicatie die ook speciaal voor kinderen is goedgekeurd.”

Gilenya werd in 2010 al goedgekeurd voor volwassenen met RRMS.

Veel gestelde vragen bij jongeren vanaf 10 jaar:

V: Wat is Gilenya?

A: Gilanya is een medicijn dat relapsing remitting MS (RRMS) kan afremmen.

V: Hoe wordt het ingenomen?

A: Je neemt 1x per dag een capsule. De dosis bij kinderen kan worden bepaald door naar het gewicht te kijken.

V: Moet mijn kind overstappen van de huidige medicatie naar Gilenya?

A: Deze beslissing moet altijd in overleg met de neuroloog genomen worden. Die weet het beste wat uw kind nu gebruikt, hoe dit gaat en of het nodig is over te stappen.

V: Hoe goed werkt het?

A: In een groot onderzoek verminderde het aantal aanvallen per jaar met 82% als je het vergelijkt met Avonex (een ander MS-medicijn). Na twee jaar had 86% van de mensen geen terugval, in vergelijk met 39% van de Avonex-groep. Op MRI’s is te zien dat Gilenya de ziekteactiviteit verminderd.

Door: Angelique

Bron: National MS Society

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top