;
skip to Main Content

Onderzoek: Hersenvolume bij kinderen met MS

Bij kinderen met MS is al in het begin van de ziekte te zien dat de hersenen kleiner zijn geworden dan bij gezonde leeftijdsgenootjes. Dit kleiner worden van de hersenen neemt toe gedurende de eerste twee jaar na de diagnose. Het lijkt erop dat dit te maken heeft met hoe actief de MS is.

HersenvolumeOnderzoekers denken dat het belangrijk is om met een MRI regelmatig te kijken hoe het met het hersenvolume gaat. Hiermee kan misschien in de toekomst het verloop van de ziekte beter voorspeld worden.

Kinderen met MS hebben minder hersenvolume dan kinderen zonder MS. Het volume van de hersenen groeit ook minder goed als ze ouder worden. Dat gebeurt wel bij gezonde leeftijdsgenootjes. Het was nog niet bekend wanneer dat hersenvolume minder wordt. Onderzoekers keken daarom naar de hersenvolumes van kinderen aan het begin van de ziekte en de twee jaar daarna.

Het hersenvolume van 37 kinderen met MS werd gemeten met MRI-scans. Deze scans  werden vergeleken met de hersenvolumes van gezonde kinderen van dezelfde leeftijd. Kinderen met MS bleken al in het begin van de ziekte een verminderd hersenvolume te hebben. Ook was te zien dat zowel de grijze als de witte stof van de hersenen kleiner waren geworden. De hersenkamers waren juist groter geworden.

Twee jaar na de diagnose waren het gehele hersenvolume en de witte stof nog kleiner geworden. De hersenkamers waren juist verder vergroot. Het verlies van hersenvolume hing samen met de toegenomen ontstekingen in delen van de hersenen en de hersenstam. Ook het aantal aanvallen en blijvende restschade spelen hierbij een rol.

 

Door: Angelique

Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top