;
skip to Main Content

Onderzoek: Voorspellen van MS bij kinderen

In een onderzoek is gekeken of we kunnen voorspellen of kinderen na een eerste zenuwontsteking multiple sclerose ontwikkelen. Daardoor weten we nu dat zowel uitslagen van MRI-scans als van onderzoek van het hersenvocht erg belangrijk zijn.

VoorspellenSoms krijgt een kind maar één keer een aanval van een zenuwontsteking. De aanval kan echter ook een eerste seintje zijn van de chronische ziekte MS. Daarom is het belangrijk om bij een eerste aanval al te voorspellen of een kind MS gaat krijgen. Als dat zo is, dan kan de arts dit aan het kind vertellen en kan hij zo snel mogelijk beginnen met de beste behandeling.

Waarom dit onderzoek?

Het doel van dit onderzoek was om te bepalen hoeveel kinderen na een eerste aanval MS krijgen. Ook wilden de onderzoekers kijken of er dingen zijn die dit kunnen voorspellen.

Kinderen die in twee ziekenhuizen binnenkwamen na een eerste zenuwontsteking zijn onderzocht. Dit was in Italië tussen januari 2005 en april 2017. Van deze kinderen zijn de MRI-scans en de uitslagen van testen van bloed en hersenvocht bekeken. De diagnose MS werd gesteld via strenge regels, die in 2013 door de Internationale KinderMS Studie Groep (International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group; IPMSSG) zijn opgeschreven.

In totaal zijn de gegevens van 91 kinderen bekeken, waarvan (na gemiddeld 5.6 jaar) 35% de diagnose MS heeft gekregen. Ongeveer 1 van elke 3 kinderen dus.

Welke dingen kunnen MS voorspellen?

Door het onderzoek weten we nu dat belangrijk is bij het voorspellen van MS:

  • de aanwezigheid van eiwitbandjes in het hersenvocht (dit zien ze bij een lumbaalpunctie, waarbij vocht uit je ruggenmerg wordt gehaald)
  • een kind heeft de ziekte van Pfeiffer gehad
  • op de MRI-scan te zien: afwijkingen op specifieke plekken voor MS
  • op de MRI-scan te zien: specifieke plekken van weefselverlies

Vooral uitslagen van MRI-scans en hersenvocht erg belangrijk zijn bij het voorspellen van MS bij kinderen.

 

Door: Angelique

Bron: MSweb 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top