;
skip to Main Content

Tysabri bij kinderen met agressieve MS

Tysabri bij kinderen met MS

MS bij kinderen (ook wel POMS genoemd) laat vaak veel ontstekingen in de hersenen zien. Daarnaast kan het agressief zijn en een vroege ontwikkeling van fysieke en cognitieve beperkingen geven. Daarom moet zo vroeg mogelijk een goed werkende behandeling worden ingezet. Uit onderzoek is gebleken dat Tysabri (Natalizumab/NTZ) hiervoor geschikt is.

Tysabri bij kinderen, Onderzoek

Meerdere studies hebben al bewezen dat Tysabri de ziekteactiviteit bij kinderen met MS aanzienlijk laat afnemen. Dit zorgt voor een verbetering van hun kwaliteit van leven. 58% van de kinderen met MS bereikt de NEDA-3 plus status. Hiermee bedoelen ze dat er geen relapsen (terugvallen) zijn. Ook was er geen toename van ziekteactiviteit, geen activiteit op de MRI en geen afname van cognitie.

Veilig en werkzaam

Een team van de Universiteit van Padua (Italië) heeft onderzoek gedaan naar de veiligheid en werkzaamheid van het middel Tysabri voor behandeling van MS bij kinderen.

Aan het onderzoek hebben 20 kinderen met MS meegedaan – 13 meisjes en 7 jongens met een gemiddelde leeftijd van 13,8 jaar. Zij hadden nog nooit een medicijn tegen MS gebruikt.
Deze groep kreeg twee jaar lang Tysabri. Het gemiddeld aantal toegediende infusen per proefpersoon bedroeg ongeveer 42.

Na de tweejarige behandeling met Tysabri werd in de hele groep een duidelijke afname van de gemiddelde EDSS-score gezien (hoe lager je scoort, hoe minder last je hebt van klachten door MS). Tijdens het vervolg werd bij twee kinderen met MS (10%) ziekteactiviteit op MRI waargenomen. Ook werd bij twee anderen een kleine vermindering van cognitie geconstateerd. Er deden zich geen relapsen voor. Bij het laatste bezoek was de NEDA-3 plus status bij 16 patiënten (80%) hetzelfde gebleven. Ernstige bijwerkingen werden niet gezien.

De conclusie

Uit de resultaten blijkt dat  een snelle behandeling van kinderen met agressieve MS met Tysabri (NTZ) heel goed werkt. Hierdoor kan men tot de NEDA-3 plus status (weinig tot gaan terugvallen) komen en dit op dat niveau houden. Volgens de onderzoekers ondersteunen deze resultaten het gebruik van Tysabri als eerste keuze voor behandeling bij kinderen met MS.

Door: Redactie MSkidsweb

Bron: MSweb

Engelse samenvatting van de tekst

 

Méér lezen over MS bij kinderen? Klik hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top