;
skip to Main Content

Vermoeidheid bij kinderen met MS

Onderzoekers hebben een nieuw programma ontwikkeld. Dit programma zorgt ervoor dat vermoeidheid een minder groot probleem is in het leven van kinderen en jongeren met MS.

Tijdens MS Frontiers (juli 2019), de grootste conferentie voor onderzoek naar MS in het Verenigd Koninkrijk, werd het nieuwe programma gepresenteerd.

Begrijpen wat vermoeidheid met kinderen en jongeren doet

Engelse onderzoekers bestudeerden wat vermoeidheid doet bij kinderen en jongeren. En dan vooral welke invloed dit heeft op het schoolleven, sociale leven en gezinsleven van deze kinderen en jongeren. Aan het onderzoek werkten kinderen met MS mee en hun ouders en ook kinderen met andere ziekten zoals het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Het bleek dat kinderen met MS vermoeidheid zien als iets onvoorspelbaars waartegen zij niets kunnen doen. ze vinden het moeilijk om een balans te vinden tussen rust en actief zijn. Sommige kinderen vinden het vaak ook lastig om vrienden en leraren te vertellen dat ze zo moe zijn. Maar daardoor krijgen ze wel minder steun.

Omgaan met vermoeidheid

De onderzoekers maakten een nieuw programma waarbij kinderen leren hoe ze het beste om kunnen gaan met hun vermoeidheid.

Het programma geeft een paar hulpmiddelen hoe de kinderen en jongeren hier mee om kunnen gaan op school en thuis:

  • zorgen voor betere nachtrust;
  • eerlijk vertellen over hun vermoeidheid
  • het beste gebruik maken van hun energie.

Ook de ouders kunnen informatie vinden over hoe zij hun kinderen kunnen helpen. De onderzoekers gebruikten de reacties van de kinderen met MS om het programma nog beter te maken.

Conclusie

Het is het eerste programma dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het behandelt het MS symptoom vermoeidheid dat heel vaak voorkomt bij kinderen en volwassenen. Vermoeidheid speelt een grote rol in hoe goed of slecht iemand zich voelt.

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Website MS Society

Méér lezen over vermoeidheid bij MS? Klik hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top