;
skip to Main Content

IJzersterke Mikki vertelt scholieren over MS

Onderstaand artikel stond op 28 augustus 2012 op Groot Leiden Dichtbij:

9cbbiebuitgekniptMikkischoolVOORSCHOTEN – Dinsdag 28 augustus was het twaalfjarige MS-patiëntje Mikki van der Zwan te gast op basisschool Het Kompas in Voorschoten. Daar vertelde ze de leerlingen van de groepen 8 over haar ziekte. Voorafgaand aan de sponsorloop Scholieren voor MS gaf Stichting MS Research voorlichting op elk van de zeven deelnemende basisscholen.

In een volgepakt klaslokaal leggen Teddy van der Burg en Kim Zuidwijk van Stichting MS Research op een begrijpelijke manier uit wat de ziekte is. Ook tonen ze een filmpje waarin Wolter Kroes – zanger en Vriend van Kinderen met MS – met schuimrubber schoenen, ovenwanten en een bijna ondoorzichtige duikbril aan den lijve ondervindt hoezeer de ziekte ingrijpt in het dagelijks leven. Vervolgens introduceren ze het twaalfjarige MS-patiëntje Mikki.

Mikki van der Zwan heeft moeite met praten en lopen, en is bijna blind. Toch bruist ze van energie. “Ik vind het wel erg, maar ik probeer me sterk te houden. Hebben jullie geen vragen? Nou, dat is lekker makkelijk! Ik ga naar Heliomare, een school voor zieke kinderen. Daar krijg ik bijvoorbeeld fysiotherapie. Om te schrijven gebruik ik een spraakcomputer. En er is gewoon een bed op school.” Met de laatste opmerking is het ijs gebroken. Iedereen wil een bed op school. De kinderen stromen toe om nader met Mikki kennis te maken.

Multiple sclerose (MS) is een ernstige chronische ziekte van het centrale zenuwstel. Ook kinderen kunnen MS krijgen. Voor hen zijn de gevolgen van de ziekte nog groter dan bij volwassenen. Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig voor een betere behandeling en om de ziekte ooit te kunnen genezen. De opbrengst van Scholieren voor MS komt ten goede aan Stichting MS Research uit Voorschoten en wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek naar kinderen met MS aan het Erasmus MC in Rotterdam.

De sponsorloop Scholieren voor MS vindt plaats op donderdag 6 september in het Burgemeester Berkhoutpark te Voorschoten. Op de dag van het evenement lopen duizend kinderen van groep 5 tot en met 8 zo veel mogelijk rondjes over een uitgezet parcours. Per rondje ontvangen zij een bedrag dat ze van tevoren met familieleden, vrienden en buren hebben afgesproken. De deelnemende scholen zijn: Nutsbasisschool, De Regenboog, De Vink, Emmaus, Fortgensschool, Het Kompas en Gevers Deynoot.

Scholieren voor MS duurt van 9.00 tot 15.30 uur. Het evenement wordt om 16.00 uur afgesloten met een optreden van de Leidse zanger Wesley Klein. Dorinda Roos, directeur van Stichting MS Research, ontvangt dan ook de cheque met de eindopbrengst.

Tekst en foto: Paul van Wezenberg

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top