En ik dan? Tips en ideeën!

Wij geven je een paar tips of ideeën waar je misschien iets aan hebt als je je vervelend voelt omdat je een ouder met MS hebt:

  • Praten met iemand die je kunt vertrouwen en waarbij je je op je gemak voelt. (bijvoorbeeld je moeder, je tante, je oma of opa, trainer van voetbal of de juf van school)
  • Schrijven, chatten of mailen met een kind dat ook een zieke ouder heeft en daardoor jou begrijpt.
  • Lekker gaan sporten, of iets anders actiefs doen om je gedachten en gevoelens los te laten.
  • Zelf een dagboek maken waarin je verhalen of gedichten kunt schrijven over wat je meemaakt en voelt. Ook mooie tekeningen maken kan helpen.
  • Naar je lievelingsmuziek luisteren en lekker hard meezingen.
  • Een keer hard huilen.
  • Om andere kinderen op school duidelijk te maken wat er in jullie gezin gebeurt, kun je misschien een spreekbeurt houden over wat MS is en wat het betekent voor jou. Vraag hier een gratis spreekbeurtboekje over MS aan.
  • Als je veel verstand hebt van computers en internet: maak je eigen website waarop je vertelt over multiple sclerose.

Bellen?

Misschien is het fijn als je met mensen kunt praten die veel over de ziekte MS weten. Of met iemand die weet wat het betekent als je ouder ziek is. Bij vragen of problemen kun je bellen met één van onderstaande organisaties.

MS-telefoon: 088 – 374 85 85

De MS-telefoon is bereikbaar op werkdagen van 10.30 tot 14.00 uur en bedoeld voor iedereen met vragen over of rondom MS.

Kinder- en jongerentelefoon: 0800 0432

Kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar kunnen (gratis en anoniem) bellen over allerlei vragen en problemen. Dit kan tussen 11.00 en 21.00 uur. Kijk ook eens op de site van de kindertelefoon www.kindertelefoon.nl. Hier kun je ook chatten met een medewerker!

Mantelzorglijn: 030 – 760 60 55

Heb je vragen over mantelzorg of wil je eens met iemand over je situatie praten? Bel dan de Mantelzorglijn van de LOT. De Mantelzorglijn is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 16.00 uur.

Lezen op internet

Op Gripopjedip.nl vind je steun in het omgaan met depressieve klachten. Je vindt er informatie, mogelijke oorzaken en wat je zelf kunt doen aan je sombere buien. Op de site zijn tevens adviezen te vinden over hoe je om kunt gaan met iemand die een dip of een depressie heeft. Deze website is vooral gericht op jongeren tussen 16 en 25 jaar.

www.gripopjedip.nl

Dit vind je misschien ook interessant...

Laatste nieuws

Back To Top