Ik ben Antonet en ik ben 11 jaar oud. Mijn vader heeft bijna 11 jaar MS. Hij kreeg het dus vlak na mijn geboorte. Omdat papa niet meer alles kan, help ik graag op de boerderij.

 

Mijn vader hoorde vlak na mijn geboorte dat hij MS heeft. Ik ben er dus mee opgegroeid. Toen ik oud genoeg was om het te begrijpen, vertelden mijn ouders dat papa ziek is en niet meer beter wordt. Dat maakt me verdrietig. Papa pakt het gelukkig wel goed op en hij is netjes. Dat is goed als je MS hebt. Jammer genoeg gaat hij wel langzaam achteruit. Daardoor is papa snel moe en kan hij niet meer al het werk op de boerderij doen. Dat vindt mijn vader moeilijk, vooral als hij ziet dat er veel werk is. Gelukkig kan mama alles en helpt ze papa op de boerderij. Als het nodig is, helpen mijn zus, broer, broertje en ik ook mee. Ik vind dat niet erg, want ik vind het fijn op de boerderij en ik houd heel veel van dieren. We houden ook genoeg tijd over om leuke dingen met elkaar of alleen te doen.

www.freepik.com

Wij wonen in de polder, ver weg van andere mensen. Wij doen dus veel samen, helpen elkaar en geven elkaar veel aandacht. We doen graag spelletjes en maken vaak grapjes. Dat is fijn. Als we op pad gaan, kan papa niet altijd mee. Dat komt omdat zijn lichaam niet alles meer kan. Maar als mijn vader wel meegaat, dan nemen we de rolstoel mee en duwen we hem om de beurt. We helpen papa ook door hem genoeg rust te geven en gezond te eten. En we bidden voor kracht en wijsheid en dat papa nog lang bij ons mag blijven.

Antonet deed haar spreekbeurt over MS. Wil jij ook een spreekbeurt over MS houden? Vraag dan hier het spreekbeurtboekje aan.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *