Wij zijn Djaro en Djalena, 9 en 7 jaar oud. We zijn broer en zus. Onze vader heeft ongeveer 10 jaar MS. Eigenlijk weten we niet zo goed meer hoe we reageerde toen we het hoorde. Het is al lang geleden verteld. Wel vonden we het moeilijk te begrijpen wat er aan de hand was, maar papa heeft uitgelegd dat hij door de ziekte MS vaak erg moe is.

Djaro en DjalenaDoor de MS reageert hij soms heel erg heftig. Eigenlijk vinden we het een kut-ziekte. We kunnen niet zien wanneer het slechter met hem gaat. De ziekte slaat plotseling toe en dat vinden we vervelend en moeilijk om mee om te gaan.

Gelukkig is de MS niet altijd super erg en dan kunnen we leuke dingen gaan doen. We hoeven niet vaak te helpen in huis. Eigenlijk moeten we alleen de boodschappen opbergen en dan werken we samen. Bij ons in huis gaan dingen wel anders dan bij andere kinderen. Bij anderen zie je namelijk niet dat de papa veel moet rusten/slapen. Verder hebben wij ook een hele sterke hond en soms is papa wat moeilijk te verstaan, dat is wel onduidelijk.

We hebben nog wel een paar tips voor andere kinderen die een papa of mama met MS hebben. Als je er last van hebt, ga dan lekker iets voor jezelf doen wat je leuk vindt, bijvoorbeeld naar buiten of op je kamer. Als het met onze papa even niet zo goed gaat, dan zoeken wij onze mama op. Mocht die niet thuis zijn vraag dan of je naar vriendjes/vriendinnetjes, omi, opa’s en oma’s of een tante ofzo mag. Soms helpt een knuffel of een kusje geven ook. ♥♥♥♥♥♥


Wil je interviews lezen met andere kinderen die net als Djaro en Djalena een ouder met MS hebben? Klik hier.

Ook meedoen?

Vind jij het ook leuk om te vertellen hoe het is om een ouder met MS te hebben? Mail je naam en ‘Ik wil meedoen’ naar prikbord@mskidsweb.nl, dan nemen we snel contact met je op.

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *