Fleur is 10 jaar en haar moeder heeft een CIS indicatie. Dat houdt in dat ze alle klachten en kenmerken van MS heeft, maar er is nog maar 1 litteken gevonden in haar hersenen, waardoor ze de officiële diagnose MS nog niet heeft gekregen.

Fleur1. Hoe heet je en hoe oud ben je?
Fleur en ik ben 10 jaar.

2. Wie in jullie gezin heeft MS?
Mijn moeder.

3. Heb je broers en/of zussen?
Ja, 3 broers.

4. Weet je hoe lang je moeder als MS heeft?
Mijn moeder kreeg de CIS indicatie van MS toen ik 5 jaar was. De CIS indicatie MS houdt in dat ze alle klachten en kenmerken van MS heeft, maar er is nog maar 1 litteken gevonden in haar hersenen, waardoor ze de officiële diagnose MS nog niet heeft gekregen.

5. Hoe reageerde je erop toen je het hoorde?
Dat weet ik eerlijk gezegd niet meer. Ik kan me ook niet meer herinneren dat ze een week in het ziekenhuis heeft gelegen, voordat ze de diagnose kreeg.

6. Wat vind je er nu van?
Ik vind het natuurlijk niet fijn, omdat ze minder kan dan moeders die niet ziek zijn.

7. Wat vind je het vervelendste aan de MS van je moeder?
Dat ze vaak niet mee kan in attracties die rond draaien, want dan wordt ze duizelig. Ze heeft dan problemen met haar evenwicht. Daardoor kan ze ook niet meer mee op de trampoline springen.

8. Zijn er ook goed of leuke dingen?
Het klinkt misschien raar, maar mijn moeder is ook veel moe. Dan gaan we vaak een filmpje kijken op de bank en dat vind ik dan wel weer heel leuk. Wat ook leuk is, is dat we in Disneyland of een ander attractiepark vaak vooraan in de rij mogen. De rolstoel van mijn moeder moet dan mee, maar op de momenten dat zij zelf loopt kunnen mijn nicht en ik leuk spelen met de rolstoel. Wat ik ook heel fijn vind is dat mijn moeder altijd thuis is als ik uit school kom.

9. Moet je je moeder helpen, bijvoorbeeld in het huishouden? Wat vind je daarvan?
Mijn moeder doet bijna alles zelf in het huishouden. Dit kost haar wel veel energie. Ik help mijn moeder wel soms, door samen de honden uit te laten en klusjes te doen die voor haar moeilijker zijn.

10. Zijn er (nog meer) dingen die bij jullie thuis anders gaan dan bij andere?
Ik krijg meer aandacht van mijn moeder dan andere kinderen, want mijn moeder is meer thuis. Verder kan me niet meer herinneren hoe dat was toen mijn moeder nog geen MS had. Mijn moeder moet rusten overdag en mijn moeder moet vaak naar het ziekenhuis, maar dat doet ze vaak onder schooltijd, dus daar merk ik niet veel van.

11. Heb je tips voor andere kinderen die een ouder met MS hebben?
Vooral aan vrolijke dingen denken. Dat je moeder MS heeft kun je niks aan doen, dat is nou eenmaal zo. Er zijn ook heel veel dingen die je wel kunt doen met je moeder ook al heeft ze MS.

Wil je interviews lezen met andere kinderen die net als Fleur een ouder met MS hebben? Klik hier.

Wil je meer lezen over de CIS diagnose klik dan hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *