Anouk is 12 jaar oud en haar moeder heeft MS. Anouk vertelt: “Eigenlijk weet ik het nog maar sinds ik 6 jaar was en toen wist ik nog niet echt wat het betekende. Maar sinds ik het weet en ouder word, krijg ik meer en meer interesse in de ziekte.”

Anouk Ouder met MS1. Hoe heet je en hoe oud ben je?
Ik ben Anouk en ik ben 12 jaar oud.

2. Wie in jullie gezin heeft MS?
De moeder van Anouk.

3. Heb je broers en/of zussen?
Nee.

4. Weet je hoe lang je moeder als MS heeft?
Mijn mama weet al sinds 4 februari 2009 dat ze MS heeft.

5. Hoe reageerde je erop toen je het hoorde? 
Eigenlijk weet ik het nog maar sinds ik 6 jaar was en toen wist ik nog niet echt wat het betekende. Maar sinds ik het weet en ouder word, krijg ik meer en meer interesse in de ziekte.

6. Wat vind je er nu van?
Nu reageer ik soms nog een beetje gefrustreerd omdat ons gezin bepaalde dingen niet kan doen, zoals lange wandelingen en ver lopen, omdat mijn mama niet erg lange afstanden kan wandelen.  Anders wordt ze redelijk snel moe. Dus dat is soms vervelend, maar anders is er niet echt iets ergs.

7. Wat vind je het vervelendste aan de MS van je moeder?
Dat we niet lange uitstapjes kunnen doen zoals lange wandelingen. We kunnen bijvoorbeeld ook niet te laat opblijven tijdens een etentje, omdat mama dan moe wordt.

8. Zijn er ook goed of leuke dingen?
Er zijn wel leuke dingen voor mij. Bijvoorbeeld dat mijn mama eventueel kan werken, maar dan maar 8 uur per week. Eigenlijk is mijn mama invalide verklaard door haar ziekte en daardoor is ze elke dag thuis en ontvangt ze me elke namiddag met open armen thuis.

9. Moet je je moeder helpen, bijvoorbeeld in het huishouden? Wat vind je daarvan?
Soms moet ik wel helpen met koken of soms stofzuigen. Dan hebben ik en papa onze dagelijkse taken zoals de afwas, de bedden opmaken, soms een wasje drogen of wassen en het dan ook netjes opvouwen en weg bergen.

10. Zijn er (nog meer) dingen die bij jullie thuis anders gaan dan bij anderen?
Soms kunnen kinderen niet komen omdat mijn mama dan heel erg veel last heeft van haar MS. Dan kan ze bijvoorbeeld niet wakker blijven en wil ze alleen maar slapen, dus dan gaat het niet. Mijn mama kan bijvoorbeeld niet helpen met huiswerk omdat ze moeite heeft met nadenken.

11. Heb je tips voor andere kinderen die een ouder met MS hebben?
Mijn tip: Help in het huishouden wanneer één van je ouders het vraagt.

 

Geplaatst op MSkidsweb: 18 april 2018

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *