Irene is 12 jaar oud en haar moeder heeft MS. Op de vraag “Wat vind je er nu van dat je moeder MS heeft”, zegt ze: “Soms maak ik me wel zorgen, vooral als ze een slechte dag heeft. Het is jammer en vervelend dat ik niet alles met mama kan doen wat ik wil doen, omdat ze snel moe is.”.

Irene1. Hoe heet je en hoe oud ben je?
Ik ben Irene en ben 12 jaar oud.

2. Wie in jullie gezin heeft MS?
Mama heeft MS.

3. Heb je broers en/of zussen?
Ik heb 1 zusje en 1 broertje.

4. Weet je hoe lang je moeder al MS heeft?
Het begon december 2013. Ik weet nog dat mama opeens niet meer kon lopen, last had van schokjes en dat ze heel lang in het ziekenhuis lag. We hebben toen sinterklaasavond bij haar in het ziekenhuis gevierd.

5. Hoe reageerde je erop toen je het hoorde? (bang, boos, verdrietig)
Bang, boos en verdrietig omdat ik bang was dat het heel erg was en dat ze het niet zou halen.

6. Wat vind je er nu van?
Soms maak ik me wel zorgen, vooral als ze een slechte dag heeft. En het is jammer en vervelend dat ik niet alles met mama kan doen wat ik wil doen, omdat ze snel moe is.

7. Wat vind je het vervelendste aan de MS van je moeder?
Dat ze heel snel moe wordt en dat ze veel pijn heeft. En als ze erg moe is dan is ze sneller boos en mopperiger.

8. Zijn er ook goed of leuke dingen?
Als we naar een pretpark gaan heeft het wel een voordeel voor ons. Als we bijvoorbeeld in de baron van de Efteling willen, dan mogen we eerst en hoeven we niet in de lange rij te wachten. Mama zit in een scootmobiel als we een dagje weg gaan, omdat ze niet lang kan lopen of staan.

Mama probeert zo min mogelijk te missen, ook al wordt ze er erg moe van en daarna weer een tijd moet bijtanken. Ze komt ook zoveel mogelijk kijken bij bijvoorbeeld het sporten. Wat erg leuk is, is dat mama altijd thuis is als ik thuis kom uit school. Dan kunnen we altijd samen thee drinken en kletsen.

9. Moet je je moeder helpen, bijvoorbeeld in het huishouden? Wat vind je daarvan?
Ja, ik vind het niet heel leuk maar ook niet stom. Ik vind het soms fijn om mijn moeder te kunnen helpen. Boodschappen doen, koken en de vloer dweilen vind ik leuk. Maar wij hoeven eigenlijk niet heel veel te doen van mama.

10. Zijn er (nog meer) dingen die bij jullie thuis anders gaan dan bij andere?
Ja want ik moet bijvoorbeeld mijn moeder ook een beetje verzorgen als het even minder goed gaat. Als papa er niet is en mama ergens hulp bij nodig heeft. Ik heb haar bijvoorbeeld een paar keer geholpen met het borstelen van haar haren of haar schoenen aan doen. Soms loop ik naar boven om iets te pakken, zodat ze zelf niet te vaak de trap op moet lopen. Mama gaat ’s middags altijd slapen, dan is ze een beetje uitgerust als wij uit school komen.

11. Heb je tips voor andere kinderen die een ouder met MS hebben?
Je mag je zorgen maken maar doe het niet teveel, want dan kan je je niet meer goed concentreren, bijvoorbeeld op school. En praat er over met je ouders of anderen als je er teveel over nadenkt. Doe zoveel mogelijk leuke dingen samen zolang het kan.

Wil je interviews lezen met andere kinderen die net als Irene een ouder met MS hebben? Klik hier

 

Gepubliceerd op MSkidsweb: 25 februari 2020

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *