Ik heet Joindy en ben 9 jaar. Mijn mama heeft nu ongeveer 8 maanden de diagnose MS. Als ze terugkijkt, zegt mama dat ze al ongeveer 12 jaar klachten heeft. Toen ik het hoorde schrok ik, maar was ik ook blij dat ze er niet om dood gaat.

JoindyNu vind ik het soms wel lastig. Dit komt omdat ze minder kan, maar ik wen er wel aan. Ik vind het wel fijn dat ze er voor me is, of eigenlijk voor mij en mijn zusje (7 jaar). Wat ik wel leuk vind is dat we in het pretpark op de stang van de loopfiets mochten staan. Zo hoefde wij minder te lopen.

Ik hoef niet heel veel te doen. Dat komt omdat mama een huishoudelijke hulp heeft. Wel moet ik de hond uitlaten, de tafel klaarmaken en de vaatwasser uitruimen. Er zijn wel dingen die bij ons anders gaan. Zo heeft mama thuisbegeleiding en gaat ze twee keer per week naar een revalidatiecentrum.

MS heb je niet alleen

Mama zegt dat zij niet alléén MS heeft gekregen. Wij als gezin hebben MS gekregen. Dit zegt ze omdat er voor ons allemaal dingen zijn veranderd. Wij moeten ons allemaal aanpassen. Als tip zou ik willen zeggen: ook al is het soms lastig, probeer vooral goed te blijven praten. Als je dat niet lukt met 1 van je ouders/verzorgers zoek dan iemand anders uit waar jij je fijn bij voelt. Mijn mama zegt altijd ‘het mag ook bij bijvoorbeeld de juf, moeder van een vriendin, oma of bij de fysiotherapeut’. Misschien ken jij nog wel iemand anders waar je goed mee kan praten.

Ik heb dit interview ingevuld samen met mama. Mama heeft toen ook veel gepraat en uitgelegd. Dat vonden zowel mama als ik heel fijn.

Wil je interviews lezen met andere kinderen die net als Joindy een ouder met MS hebben? Klik hier.

Ook meedoen?

Vind jij het ook leuk om te vertellen hoe het is om een ouder met MS te hebben? Mail je naam en ‘Ik wil meedoen’ naar prikbord@mskidsweb.nl, dan nemen we snel contact met je op.

Papa en Mama kunnen meer lezen over MS op MS.nl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *