Larissa is 11 jaar oud en haar moeder heeft MS. Ze heeft geen broers of zussen, maar wel twee gekke katten. Larissa vertelt ons wat ze er van vindt dat haar moeder MS heeft.

1. Hoe heet je en wat is je leeftijd?OudermetMS_Larissa_2017_FB

Ik ben Larissa en ik ben 11.5 jaar oud.

2. Wie in jullie gezin heeft MS?

Mijn mama.

3. Heb je broers of zussen?

Nee, alleen twee gekke katten

4. Weet je hoe lang je moeder al MS heeft?

Ik was twee en een half toen we het te horen kregen, toen was mijn moeder 27 jaar. Ze is nu 36 jaar, dus al 9 jaar

5. Hoe reageerde je er op toen je het hoorde? (Bang, boos, verdrietig,…)

Toen was ik nog jong, dan krijg je het anders mee en begrijp je het allemaal niet zo goed. Ik was denk ik vooral verward.

6. Wat vind je er nu van?

Nou, ik vind het heel erg voor haar. Als ik kon, dan zou ik het overnemen van mama, maar dat kan niet. Mijn moeder zegt altijd; ik ben niet zielig, ik ben sterk, de MS mag mij niet hebben, ík heb de MS! Ikzelf moest me wel heel erg inhouden om tijdens mijn spreekbeurt niet te huilen. Vooral toen iedereen zei dat ze het knap vonden dat ik juist niet aan het huilen was. Het was zeker niet leuk, maar we gaan er goed mee om en we zijn samen met ons tweetjes heel sterk!

7. Wat vind je het vervelendst aan de MS van je moeder?

Eigenlijk vind ik er niks vervelend aan. Natuurlijk word ik boos als ik mensen zie kijken. Of als ze op onze invalidenparkeerplaats gewoon hun auto parkeren. Maar ik ben trots op haar, dus eigenlijk vind ik niks vervelend als ik dat zo mag stellen.

8. Zijn er ook goede of leuke dingen?

Zeker! Zoals ik al zei; het maakt ons sterk. Op moeilijke momenten brengt het ons zeker dichter bij elkaar. En als het (zoals nu) goed gaat, dan merk ik er niks van omdat we het zo normaal mogelijk voor elkaar maken.

9. Moet je je moeder helpen, bijvoorbeeld in het huishouden? Wat vind je daarvan?

Ik help mijn moeder vaak, maar niet omdat ze MS heeft. Dat denken mensen vaak. Maar als je gaat denken: ‘doe ik het omdat iemand ziek is’, kan je het net zo goed niet doen. Bij ons gaat het altijd zo normaal mogelijk. We vinden onszelf dan ook een ‘gewoon’ gezin.

10. Zijn er (nog meer) dingen die bij jullie thuis anders gaan dan bij anderen?

Niet dat ik weet. Misschien zelfs meer plezier, hihi. Maar als het slechter gaat soms natuurlijk wel.

11. Heb je tips voor andere kinderen die een ouder met MS hebben?

Ja! Wees dankbaar met het leven dat je hebt. Ik ben elf en al heel volwassen voor mijn leeftijd, dus misschien reageer ik anders. Maar als je in zelfmedelijden gaat zitten, kunnen er nog zulke goede medicijnen zijn; dan kom je nog niet ver! Het is zo en je moet juist proberen om alles uit het leven te halen. Het leven is maar kort, maar de band die je hebt me die persoon blijft voor altijd bestaan. Ik hou zielsveel van mijn moeder en ik ben zoooo trots op haar! Laat MS niet jou pakken, pak de MS.

Gepubliceerd op MSkidsweb: 19-03-2017

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *