Noa is 19 jaar en haar moeder heeft MS. In het begin had haar moeder nog niet zoveel last van haar MS, maar het laatste jaar gaat het wel erg hard. Dat vindt ze wel erg moeilijk, zowel voor moeder als voor haar zelf. Dit omdat het toch wel heftig is als alles zo plots verandert.

1. Hoe heet je en hoe oud ben je?
Noa en ik ben 19 jaar.

2. Wie in jullie gezin heeft MS?
Mijn moeder.

3. Heb je broers en/of zussen?
Ik heb een broertje van 16.

4. Weet je hoe lang je moeder als MS heeft?
Pfff… ik denk inmiddels al 10 jaar.

5. Hoe reageerde je erop toen je het hoorde?
Ik was nog redelijk jong en mijn moeder heeft altijd nog gewerkt, dus ik had er toen nog niet zoveel emoties over, omdat alles nog redelijk normaal leek. Het was in het begin ook nog niet zo erg als nu. Ik ben er toen niet echt mee bezig geweest.

6. Wat vind je er nu van?
Vooral het afgelopen jaar is er veel veranderd, mijn moeder is gestopt met werken en er is een rolstoel gekocht. Dit heeft natuurlijk veel invloed gehad op mij, vooral omdat het toch wel heftig is als alles zo plots verandert. Ik was ook vooral verdrietig omdat het mijn moeder raakte dat ze zoveel moest opgeven.

7. Wat vind je het vervelendste aan de MS van je moeder?
Bijna nooit spontaan wat kunnen doen, veel rekening houden als ze ligt te rusten.

8. Zijn er ook goede of leuke dingen?
Ja natuurlijk! Ik hou superveel van mijn moeder en ben ook super dankbaar dat ze nog steeds een geweldige mama is. Als de mogelijkheid er is, proberen we alsnog samen wat te doen!

9. Moet je je moeder helpen, bijvoorbeeld in het huishouden? Wat vind je daarvan?
Omdat ik 5 dagen per week stage loop, vraagt ze op dit moment meer aan mijn vader dan aan mij, maar ik rijd wel eens langs de winkel voor haar en help met de keuken opruimen.

10. Zijn er (nog meer) dingen die bij jullie thuis anders gaan dan bij andere?
Ik denk vooral het feit dat mama ‘s middags gaat rusten. Ze gaat meestal een uur of 2 naar bed. Je houdt dan automatisch rekening door stiller te zijn en als er vrienden over de vloer zijn, moet je aangeven dat ze in bed ligt. In het begin schaamde ik mij daar wel eens voor, maar nu kan ik het makkelijker uitleggen aan mensen.

11. Heb je tips voor andere kinderen die een ouder met MS hebben?
Probeer rekening te houden met je ouder, maar het is nog steeds je papa, mama of verzorger en zij mogen ook rekening met jou houden. Je bent nog steeds een kind.

Wil je andere interviews lezen met kinderen die net als Noa een ouder met MS hebben? Klik hier.

Vind jij het ook leuk om te vertellen hoe het is om een ouder met MS te hebben? Mail je naam en ‘Ik wil meedoen’ naar prikbord@mskidsweb.nl, dan nemen we snel contact met je op.

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. Lieve Noa, wat heb je het mooi verwoord! Mama heeft MS maar is bovenal jouw mama 🥰. Ik hoop dat jouw woorden andere kinderen en ouders helpen om hun weg te vinden in alles. Knuffel!

 2. Lieve stoere sterke Noa,

  Knap hoe je hiermee omgaat ook al is het soms lastig. Inderdaad, pak jullie moment als het kan en hou rekening met elkaar. Mooi om te zien dat je moeder trots is op jou en jij op je moeder 🙂

  Liefs

 3. Mooi,helder en eerlijk interview Noa!
  Het delen van die worstelingen, ups en de downs hierin vind ik moedig.
  Maar ook ontroerend om te lezen wat je zegt dat je eerst mama de persoon ziet en dan pas de MS. Ook al is dat soms als kind knap lastig, confronterend en om op te groeien met een ouder met MS. Belangrijk is dat je in eerste plaats een dochter, (broertje), mag en kunt zijn. Ondanks MS, de liefde in jouw gezin veel overwint.

  Dikke knuffel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *