
Jonge mensen met MS, deel 4 *
Door meer kennis en verbeterde technieken kan de neuroloog tegenwoordig eerder de diagnose MS stellen. Daardoor worden de mensen steeds jonger geconfronteerd met de uitdagingen van MS. Vaak is dat op een moment in het leven dat je met veel veranderingen te maken krijgt.
Veranderingen die te maken kunnen hebben met school en studie, werk, lichaam, relaties en/of gezinsplanning. Deel 4 van ‘Jonge mensen met MS’ gaat over: Kinderen krijgen en opvoeden.
Op een zeker moment kan de behoefte aan eigen kinderen ontstaan en denk je over het vormen van een gezin. Hierbij spelen een groot aantal overwegingen een rol, zoals de relatie, financiën en de rolverdeling. In dit hoofdstuk wordt een aantal van deze overwegingen besproken.
Relatie
Aan het vormen van een gezin moet je toe zijn, zowel emotioneel, als relationeel. Dat geldt zeker voor mensen met MS. Als de wens om een gezin te stichten een moeilijke beslissing wordt en spanningen geeft binnen de relatie, wordt het tijd om hulp te zoeken.
Financiën
Het kan zijn dat de gezondheid een belemmering vormt om voldoende geld te verdienen om een gezin te onderhouden. De partner zal misschien vrij moeten nemen om voor degene met MS en/of hun kind te zorgen. Het is daarom belangrijk te kijken of er financiële ondersteuning mogelijk is.
Kinderen opvoeden
MS is onvoorspelbaar. Een pasklaar antwoord op de vraag of je altijd voor je kind zult kunnen blijven zorgen, is daarom niet te geven. Tien jaar na de diagnose ervaren de meeste mensen met MS een zekere mate van invaliditeit. Er zijn echter ook velen die na 25 jaar nog volledig onafhankelijk zijn.
Het rolpatroon binnen het gezin
De rol van de partners binnen het gezin kan gaande de relatie veranderen. De kostwinner moet misschien steeds meer thuis blijven en/of de rol van partner kan verschuiven naar zorgverlener. Dit kan stress veroorzaken binnen het gezin. Ook zal de zorg voor het gezin steeds meer op de schouders van een van de partners neerkomen.
Stemming en emoties
Voor sommige mensen is het idee van het hebben van kinderen en de opvoeding, iets dat zwaarmoedig maakt en stress met zich meebrengt. Voor anderen is juist het feit dat ze geen kinderen kunnen krijgen een zware last. Voor degenen die wel kinderen hebben, kan de opvoeding zelf stress veroorzaken en het omgaan met MS moeilijker maken.
Iedere situatie en iedere persoon is anders. Het is daarom belangrijk om er goed over na te denken of je kinderen wilt hebben en hoe je denkt daarmee om te gaan.
Zwangerschap
Zwangerschap heeft geen invloed op de lange termijn ontwikkeling van MS. Veel vrouwen met MS hebben tijdens de zwangerschap minder last van schubs, vooral gedurende het tweede en derde trimester. De wetenschappers gaan er vooralsnog van uit dat dit komt door verandering in de hormoonhuishouding.
Het is echter niet zo dat iedere zwangerschap zonder schubs verloopt. Het behandelen van de schub kan op dat moment een hele puzzel zijn. In de drie maanden na de geboorte komen over het algemeen meer schubs voor. Onderzoek toont echter aan dat dit geen invloed heeft op de lange termijn ontwikkeling van MS.
Borstvoeding of fles
Borstvoeding verhoogt de hoeveelheid schubs niet en leidt ook niet tot invaliditeit. Het is zelfs zo dat borstvoeding een positief effect lijkt te hebben op de MS activiteit. Moeders met een actieve vorm van MS kiezen er echter vaak voor om geen borstvoeding te geven, omdat ze dan direct na de bevalling (weer) kunnen beginnen met MS remmende medicatie. Een voordeel van flesvoeding is, dat deze ook door anderen gegeven kan worden, wat erg fijn is als je veel last van vermoeidheid hebt.
FAQ
- Beïnvloedt MS de vruchtbaarheid?
Hier is weinig onderzoek naar gedaan. Voor zover we het nu weten, beïnvloedt MS de vruchtbaarheid niet. Het is echter wel belangrijk om te weten welk effect medicatie heeft op de vruchtbaarheid. Vruchtbaarheidsbehandeling, vooral met hormonen, laat een verslechtering zien bij een kleine groep vrouwen met MS.
Bij mannen kan MS invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het is bekend dat endocriene afwijkingen invloed kunnen hebben op het niveau van de seksuele hormonen. Dit dient nog verder te worden onderzocht om beter te begrijpen wat de oorzaak is. Ook heeft twee derde van de mannen met MS erectieproblemen.
Mannen met MS kunnen het beste vooraf medisch advies vragen over vruchtbaarheidszaken en de timing, voor ze aan een gezin beginnen. Contact met de gynaecoloog en de neuroloog is, zowel voor mannen als voor vrouwen, hierbij van groot belang.
- Hoe zit het met medicijnen voor en tijdens de zwangerschap?
Het is belangrijk om te weten of medicijnen de vruchtbaarheid beïnvloeden, of je met medicijnen moet stoppen, of dat de doses aangepast moet worden. De meeste MS remmende medicijnen lijken geen invloed te hebben op de vruchtbaarheid. Er zijn echter behandelingen, zoals cyclophophamide, die zowel op de man als de vrouw invloed hebben. In dat geval is het verstandig advies te vragen.
Voor vrouwen geldt het advies om een tot drie maanden voor de conceptie te stoppen met medicatie en om tijdens zwangerschap en borstvoeding geen medicatie te gebruiken. Sommige medicijnen zijn terug te vinden in de moedermelk. Vraag hierover ook informatie en advies.
- Voor Interferon bèta -1a en 1b en glatimeer geldt dat er te weinig onderzoek is gedaan naar de effecten op zwangerschap en borstvoeding. Het advies is daarom om er tijdens zwangerschap en borstvoeding mee te stoppen;
- De medicijnen Cladrabine, Fingolimod en Natalizumab zijn nog niet getest op zwangerschap;
- Steroïden (zoals prednison en methylprednison): deze medicijnen zijn door veel zwangere vrouwen gebruikt zonder direct of indirect negatief effect op de foetus. Echter uit voorzorg zouden deze medicijnen niet gedurende de zwangerschap of borstvoeding gebruikt moeten worden, tenzij de neuroloog het uitdrukkelijk adviseert.
* Vertaling en samenvatting van ‘Young people with MS’, een special van het blad MS in Focus van de MS International Federatie (MSIF): www.msif.org. – in 5 delen.
* Vertaling door: Tiety Bouma
* Op de website MS Research zijn verschillende, vertaalde publicaties van de MSIF te downloaden. Je kunt ze ook thuisgestuurd krijgen. Bij de MS Vereniging kan je eveneens een Nederlandstalig exemplaar van het nummer Jonge Mensen aanvragen: info@msvn.nl
Laatste nieuws
Onze grote zus MSweb
Uitgeknipt
Hier lees je verhalen die over MS gaan: onderzoeken die zijn gedaan of artikelen die…
Onzichtbare klachten
Hier leggen we uit wat onzichtbare klachten zijn en hoe het is om hier last…
Dit bericht heeft 0 reacties