
Charlotte Hoffman is 17 jaar oud en zit in het laatste jaar van het VWO. Het profielwerkstuk dat ze moest maken, heeft ze geschreven over ‘Multiple Sclerose bij jongeren’. Charlotte heeft een mooi en vooral volledig overzicht gegeven over MS op de kinderleeftijd, dus wij plaatsen haar verslag graag op MSkidsweb.
Klik hier om het verslag te lezen.
Tip: klik in de inhoudsopgave op de naam van het hoofdstuk dat je wilt lezen of op het paginanummer. Je springt dan direct naar die pagina.
Heb je na het lezen van het verslag nog vragen? Charlotte beantwoordt ze graag. Mail je vraag naar prikbord@mskidsweb.nl, zet erbij dat het een vraag voor Charlotte betreft en wij sturen de vraag naar haar door!
Hieronder lees je een kort interview dat wij met Charlotte hadden.
1 Je hebt een werkstuk geschreven. Wat was de opdracht van je school?
Dit zogenaamde profielwerkstuk moest te maken hebben met een vak dat je volgt. Ik heb gekozen voor het vak biologie, omdat ik dat het leukste vak vind!
2 Waarom heb je als onderwerp ‘MS’ gekozen?
Met biologie hebben we het gehad over het zenuwstelsel. Dit vond ik een ontzettend interessant onderwerp. Ook hebben we geleerd over ziektes aan het zenuwstelsel, waar multiple sclerose er één van is. De ziekte MS sprak me meteen erg aan, omdat het best wel een ingewikkelde ziekte is waar nog veel misverstanden over bestaan. Vaak denken mensen nog dat dit een spierziekte is, maar dat is natuurlijk helemaal niet zo.
Toen ik verder ging zoeken kwam ik erachter dat MS bij jongeren erg weinig voorkomt en ook dat het moeilijk is om vast te stellen. Daarom heb ik speciaal het onderwerp ‘MS bij jongeren’ gekozen.
3 Ken jij iemand in jouw omgeving die MS heeft?
In mijn directe omgeving ken ik één jongen die de ziekte heeft. Hij kreeg MS toen hij 17 was. Hierdoor kon hij niet de opleiding volgen die hij graag wilde doen. Dit vond ik heel erg om te horen!
4 Ben je tevreden met wat je geschreven hebt?
Ja, ik ben best wel tevreden over wat ik heb geschreven! Het is een uitgebreid profielwerkstuk waarin bijna alles over MS wordt beschreven, zoals hoe het ontstaat, de symptomen en de behandelingen. Ook nieuwe ontwikkelingen op het wetenschappelijke gebied heb ik beschreven. Naast dit theoretische deel heb ik ook een deel van mijn werkstuk besteed aan het interviewen van 4 jonge MS-patiënten. In deze interviews heb ik onder andere gevraagd hoe zij de ziekte ervaren en of ze tips hebben voor bijvoorbeeld de dokters in het ziekenhuis. Ik hoop dat zowel de patiënten zelf als de ouders, vrienden, familieleden en andere betrokkenen er wat aan hebben!
5 Welke studie wil je hierna doen?
Na de zomervakantie wil ik graag beginnen aan de opleiding geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk vanwege strenge selecties, maar ik hoop het heel erg!
6 Heb je al een idee welk beroep je later wil uitoefenen?
Later zou ik graag arts willen worden. Wat voor arts vind ik nog moeilijk om te zeggen, maar beroepen als (kinder)neuroloog of spoedeisende hulp arts zouden me wel heel erg leuk lijken. Ik ga mijn best doen om een hele goede arts te worden en om zieke mensen zo goed mogelijk te helpen!
Redactie MSkidsweb, Juli 2013
Dit bericht heeft 0 reacties