ADEM is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Denk hierbij aan ontstekingen en demyelinisatie (verlies van myeline) van het centrale zenuwstelsel. Wat opvalt is dat in het centrale zenuwstelsel meerdere gebieden in de witte stof zijn aangedaan. Soms ook de grijze stof en het ruggenmerg.

Stock_vraagteken_stetoscoopBij wie?

ADEM komt vooral voor bij kinderen. Het kan ontstaan na een infectie. Heel soms komt het ook voor na een vaccinatie (inenting). Er is niet 1 speciaal ding bekend waardoor de ziekte ontstaat. Ook hóe het precies ontstaat, is niet zeker. Wel zijn er verschillende ideeën over.

Bij 70-80% van de kinderen komt ADEM maar eenmalig voor. Soms kan het wel nog een keer terug komen. Heel zelden wordt uiteindelijk de diagnose MS gegeven.

Diagnose en verloop

De diagnose stellen is lastig, omdat veel andere ziektes op ADEM lijken. Bepaalde neurologische symptomen, samen met afwijkingen van de witte stof op de MRI van de hersenen, leiden uiteindelijk tot de diagnose. Een voorbeeld van die symptomen is ‘encefalopatie’. Dit betekend verandering van het gedrag of een verlaagd bewustzijn.

De prognose is meestal vrij goed. Als de ziekte op tijd wordt herkend, kan met behandeling worden begonnen. Er is dan meestal goed herstel.

Behandeling

Er is geen standaard behandelplan voor ADEM. Meestal worden corticosteroïden (om ontstekingen en infecties tegen te houden) gegeven. Soms als het niet goed helpt, kunnen nog immuunglobulinen per infuus gegeven worden. Ook plasmaferese kan nog een mogelijkheid zijn.

Onderzoek

Het is nog niet bekend hoe de diagnose ADEM met zekerheid kan worden gegeven. Er kan dus ook niet voorspeld worden wie van de kinderen een slechtere prognose heeft. Hier wordt onderzoek naar gedaan. Hopelijk kan in de toekomst iets gevonden waardoor de schade duidelijk vastgesteld kan worden. Hierdoor kan de behandeling om deze schade te voorkomen verbeteren!

Door: Angelique
Bron: MSweb/ Esposito S, Di Pietro GM, Madini B, Mastrolia MV, Rigante D. Autoimmun Rev. 2015 Jun 14. doi: 10.1016/j.autrev.2015.06.002. A spectrum of inflammation and demyelinization in acute disseminated encephalomyelitis (ADEM) of children.

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26079482

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *