In de kindergeneeskunde (pediatrie) is de laatste tien jaar meer aandacht en (h)erkenning voor het feit dat kinderen óók MS kunnen hebben. Pediatrie houdt zich bezig met de geneeskunde van kinderen tussen nul en 18 jaar.

22d08_muisinjectiespuitHet aantal mogelijke behandelingen voor kinderen met MS is de laatste jaren steeds groter geworden. Daardoor kunnen ze ook meer onderzoek doen naar die behandelingen. Helaas zijn er nog geen echt goedgekeurde medicijnen voor het behandelen van kinderen met MS. Wel is er een aantal tabletten ‘op proef’ die gebruikt worden.

Behandeling van MS moet zo snel mogelijk starten nadat de diagnose is gesteld. De patiënt en zijn familie moeten betrokken worden bij de keuze van de behandeling. Dat is nodig omdat patiënten zich dan beter en meer houden aan de regels van de therapie.

Behandelmethode

Eerste keus behandelmethode zijn de injecties, bijvoorbeeld glatiramer acetate en interferon bèta. Deze kunnen het aantal schubs (aanvallen) soms met 30% verminderen. Als dit niet werkt bij een patiënt of als hij teveel bijwerkingen krijgt, kan er overgestapt worden naar tweede keus behandeling. Een voorbeeld is natalizumab. Deze werkt meestal wat beter, maar geeft wel vaak bijwerkingen.

Syringe and medicaments, used color filter on flash

Nieuwe behandelmethode

Nieuwe behandelmethoden zijn vaak tabletten. Deze worden nu ook onderzocht om te zien of ze voor kinderen veilig zijn. Dit zou een fijne manier van behandelen zijn voor patiënten die niet goed reageren op de eerste twee behandelmethoden, of als ze van die eerste teveel bijwerkingen krijgt.

Plotselinge verslechtering

Als er ineens een duidelijke en heftige achteruitgang is, kan men corticosteroïden gegeven of bij ernstige aanvallen een infuuskuur met methylprednisolone. Beide moeten de aanval stoppen of afremmen. Als dit niet werkt, kan ook een infuus met immunglobuline of een plasma vervangende therapie geprobeerd worden.

Andere klachten

Vermoeidheid, spasmen en pijn kunnen ook bij kinderen met MS voorkomen. Medicatie is nodig als deze klachten erg aanwezig zijn. Door die klachten kan het leven immers een stuk minder fijn zijn.

Door: Angelique
Bron: MSweb / Narula S, Hopkins SE, Banwell B. Division of Neurology, Children’s Hospital of Philadelphia, Perelman School of Medicine at the University of Pennsylvania
Curr Treat Options Neurol. 2015 Mar

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25680425

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *