Immuuntherapie voor kinderen met relapsing-remitting MS in het Verenigd Koninkrijk

Behandelingen

In Groot-Brittannië is bij kinderen met MS een studie gedaan naar twee verschillende soorten behandelingen: immuuntherapie en injectietherapie. Ze onderzochten of de ene soort behandeling beter werkt dan de andere.

Uit deze studie bleek dat de nieuwere immuuntherapieën minder kans gaven op nieuwe ziekteactiviteit dan de behandeling met injecties.

De groep nieuwere immuuntherapieën bestaat uit Dimethylfumaraat (Tecfidera), Fingolimod (Gilenya), Teriflunomide (Aubagio), Natalizumab (Tysabri), Ocrelizumab (Ocrevus) of Alemtuzumab (Lemtrada).

De groep injectietherapieën bestaat uit Interferon-Beta (Avonex/Rebif) of Glatirameeracetaat (Copaxone)

Het onderzoek naar de behandelingen

In verschillende ziekenhuizen keken de onderzoekers naar de medische dossiers van kinderen met RR-MS. Zij werden tussen januari 2012 en december 2018 hiervoor behandeld.

In totaal volgden ze 103 kinderen gemiddeld bijna 4 jaar lang. Van de kinderen die injectietherapie kregen, hadden 53 van de 89 kinderen (59.5%) nieuwe aanvallen. Van de kinderen die nieuwere immuuntherapieën kregen, hadden slechts 8 van 54 kinderen (15%) een nieuwe aanval.

Het resultaat

Bij de injectietherapie daalde het aantal schubs per jaar van 1.9 tot 1.1. Bij de immuuntherapieën daalde dit van 1.6 tot 0.3 per jaar. Nieuwe MRI afwijkingen werden gezien bij 77 van de 89 kinderen (86.5%) met injectietherapie. Bij immuuntherapieën gebeurde dit bij 26 van de 54 kinderen (47%).

Injectietherapie bleek 12 keer méér risico te geven op nieuwe aanvallen dan de nieuwere immuuntherapieën. De kinderen die nieuwere immuuntherapieën kregen, hadden niet alleen een langere tijd tot een nieuwe aanval. Ook zat er een langere tijd tot verandering van behandeling en een langere tijd tot nieuwe radiologische activiteit, als je dit vergelijkt met kinderen met injectietherapie. De EDSS score veranderde niet tijdens de follow-up, en maar twee patiënten hadden cognitieve problemen door de immuuntherapieën.

Door: Redactie MSkidsweb
Bron: Omar A Abdel-Mannan et all;

Neurol Neuroimmunol Neuroinflamm 2021 May 21;
PMCID: PMC8143699

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34021056/

Wil je meer nieuwsberichten lezen over MS bij kinderen? Klik hier.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *