De werking van je blaas wordt aangestuurd vanuit je hersenen en het ruggenmerg. Als dit niet goed meer gaat, kunnen er problemen ontstaan. Dit noemen we ook wel ‘neurogene blaasproblemen’. Je kunt bijvoorbeeld je plas moeilijk ophouden, waardoor je urine verliest. Of je kunt juist niet goed uitplassen, waardoor je een blaasontsteking kunt krijgen.

Free_wc_VKVolwassenen

Deze neurogene blaasproblemen zie je vaak bij volwassenen. Ongeveer één op de tien mensen heeft dit al snel na het krijgen van de diagnose MS. Uiteindelijk hebben bijna acht van de tien volwassenen met MS dit soort klachten.

Kinderen

Bij kinderen is dit nog niet goed onderzocht. Dat is wel belangrijk! Kinderen met MS hebben een langere ziekteduur dan volwassenen voor de boeg. Ook is er een hogere kans op complicaties door die langere ziekteduur. Denk bijvoorbeeld aan terugvloeiende urine vanuit de blaas richting de nieren of ophoging van vocht in de nieren. Als dit op tijd ontdekt en behandeld wordt, beïnvloedt het je plezier in het leven zo min mogelijk.

Studie

In een studie zijn 24 kinderen met MS binnen anderhalf jaar na de diagnose onderzocht. Dit is gedaan door de kinderuroloog (de dokter die veel over blaasproblemen bij kinderen weet). Samen met de verpleegkundige van de kinderurologie stelden ze de kinderen vragen, deden ze lichamelijk onderzoek, maakten ze een echo en deden ze een plasonderzoek. Daarbij meten ze de spieractiviteit van je bekkenbodem. Je bekkenbodem is een groep spieren onderin je buik, die er onder andere voor zorgen dat je kunt plassen en poepen.

Vijf van de 24 kinderen hadden afwijkingen bij het plasonderzoek. Eén kind had zelf geen klachten gemeld of opgemerkt. Bij de kinderen met afwijkingen werd iets vaker een ruggenmergontsteking gezien dan bij kinderen zonder afwijkingen.

EDSS

Het viel op dat deze vijf kinderen op verschillende momenten een hogere EDSS-score hadden dan de kinderen zonder blaasproblemen. De EDSS-score geeft aan hoeveel (rest-)klachten iemand met MS heeft. Er werd geen relatie gevonden tussen de ontstekingsplekken op de MRI en het bestaan van plasproblemen.

Melden van klachten

Bij vijf kinderen werden al heel vroeg blaasproblemen gevonden. De meeste patiënten melden zelf ook klachten, maar niet iedereen. Dit is wel belangrijk om te weten, dokters zouden er altijd naar moeten vragen. Misschien kan het bestaan van plasproblemen aan het begin van MS een voorspelling zijn voor het krijgen van meer restklachten, of juist andersom. Dit moet nog verder onderzocht worden.

Vragenlijsten

Het is ook belangrijk om de plasvragenlijsten te verbeteren. Hopelijk kunnen alle kinderen met MS dan, door deze vragen te beantwoorden, een blaasprobleem goed herkennen.

Door: Angelique – Bron: MSweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *