Waar je woont tijdens je jeugd is mogelijk belangrijker voor de leeftijd waarop je MS kunt krijgen dan je afstamming. Onderzoekers uit het Hospital for Sick Children inToronto (Canada) hebben hiernaar gekeken.

MS komt het meest voor bij Noord-Europeanen die leven op een hoge breedtegraad. De invloed van afstamming, geboorteland en woonplaats is wel bestudeerd bij volwassenen maar niet bij kinderen.

In dit onderzoek vergeleken ze de gegevens van mensen die als kind al MS kregen met die van mensen die pas later MS kregen in de Canadese stad Toronto. Daar wonen mensen die uit heel veel verschillende plaatsen in de wereld. Een zogenaamde multiculturele regio.
De onderzoekers uit het Canadese ziekenhuis vergeleken het geboorteland, de woonplaats tijdens de kinderjaren en het geboorteland van de voorouders bij 44 kinderen en 573 volwassenen.

De resultaten laten zien dat de meeste MS-patiënten zijn geboren en opgegroeid in Canada maar kinderen met MS hebben vaker voorouders uit het Caribisch gebied, Azië of het Midden-Oosten.

De volgende twee verklaringen zijn voor de resultaten van het onderzoek mogelijk:

1. Als je opgroeit in een gebied waar MS veel voorkomt, terwijl je voorouders komen uit een gebied waar MS zeldzaam is, begint de MS op jongere leeftijd.
of
2. Alleen waar je woont tijdens je jeugd bepaalt het algemene risico op MS.
Dan zijn er gewoon meer kinderen in de onderzochte groep, die ouders hebben die nog niet zo lang geleden vanuit een niet-Europees land in Canada zijn gaan wonen. Dan verdwijnt het verschil vanzelf.

Maart 2006 – Door: redactie MSkidsweb

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *